UKENS VIN: Dropp amarone – gå heller for disse
Ukens vin

Dropp amarone – gå heller for disse

Fra Spania kommer tre viner som konkurrerer ut så å si all amarone. Og det til helt andre priser.

Disse tre vinene har ikke bare kule etiketter, det er i enda større grad innholdet som gjør dem minneverdige. Og ikke er de laget av tørkete druer som amarone. 

El Picaro, El Recio og El Viejo er hver på sin måte uttrykk for tinta de toro, et synonym for tempranillo, men som i Toro-området gir viner med ekstra mye kraft og intensitet.

Les mer om hvorfor vinene herfra får slik kraft

Det har blant annet historiske årsaker. Det sandholdige jordsmonnet forhindret nemlig vinlusa fra å slå seg ned da den herjet Europas vinmarker ved slutten av 1800-tallet. Derfor snakker vi om veldig gammelt plantemateriale, rundt 100 år gamle. «Pappa» El Recios druekilde er 90-100 år gamle og El Viejo minst 100 år gamle.

 

Selv om det ikke er så stor forskjell i alder, og heller ikke i vekstforholdene, innhøstningstidspunkt eller vinframstilling, er vinene ganske så forskjellige. Ungdommen El Picaro er utrolig sjarmerende og fløyelsmyk. Det er også El Recio, men den har merstoff og er noe rikere. Gamlefar El Viejo er virkelig mektig, og nesten som en hetvin.

Samtlige er laget av druer dyrket etter biodynamiske prinsipper og er ikke filtrerte ved flasketapping, dermed får du all den gode smaken helt ut i glasset.

Bak denne trioen står vinmaker Raul Acha hos Matsu, en bodega i Toro, drevet av Vintae. Dette er en gruppe av bodegaer i ni ulike områder i Spania. Målet til Vintae er å vise potensialet som ligger i blant annet landets store arsenal av virkelig gamle vinstokker.

Matsu El Picaro 2019

Produsent:
Matsu
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Toro
Pris:
159,80 kr
Varenummer:
2065101
85 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Matsu El Recio 2018

Produsent:
Matsu
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Toro
Pris:
205,10 kr
Varenummer:
2064801
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Matsu El Viejo 2018

Produsent:
Matsu
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla y León
Pris:
371,40 kr
Varenummer:
3473801
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen