UKENS VIN: Elsker du amarone, vil du få enda større glede av denne vinen
Ukens vin

Elsker du amarone, vil du få enda større glede av denne vinen

Denne zinfandelen har nemlig en konsentrasjon og rikdom som konkurrerer med de beste amaroner, men til en helt annen pris.

Cline Ancient Vine Zinfandel 2014 er en virkelig flott vin med mye smak, god friskhet og fasthet som balanserer fruktsødmen veldig godt. Den er imidlertid helt tørr, og langt tørrere enn de aller fleste amaroner, som er en nyttig sammenligning. Begge kjennetegnes nemlig av stor munnfølelse og en del sødme.

Vinens Donald Trump?

Mens amarone har vært det siste tiårets smaksbombe, var zinfandel 1990-tallets. Var du flasket opp på 1970- og 1980-tallets lett anemiske europeiske viner, ble møtet med amerikanernes hemmelige vinvåpen er veritabel ganevekker.

Gamle vinstokker gir ekstra dybde til vinen.

 

 

Som den amerikanske vinskribenten Bob Thompson en gang sa det «it’s got all of California in it». Med det mente han at denne druen på det verste kan produsere noe av det voldsomste og svulstigste innen rødvin. I dag hadde han muligens sammenlignet denne vulgærutgaven av zinfandel med Donald Trump.

Langt unna syltetøy

Siden den gang har zinfandel mistet mye interesse blant vinnerdene og er blitt plassert i omtrent samme kategori som gewürztraminer (og amarone) med etiketten «need to know, but not to drink». Noe som selvsagt er urettferdig all den tid de fleste vinstiler ikke er så ensartet som en slik holdning skulle tilsi.

Så heller ikke zinfandel som kommer i alt fra billige syltetøyutgaver til komplekse og svært lagringsdyktige viner på nivå med eksempelvis barolo eller bordeaux. Og med prislapper på samme nivå.

Disse zinfandelene er legendariske 

At ukens vin er så lavt priset, er en kombinasjon av et markedsgrep - i USA koster denne vinen minst 22 USD - og det faktum at druene kommer fra en mindre kjent del av Nord-Californias Central Coast. 

Det er ikke første gangen denne produsenten tilbyr topp kvalitet for en billig penge

Contra Costa County er en relativt ny AVA – American viticultural area - og har dermed ikke den samme appellen som naboene Lodi og Livermore Valley når det kommer til zinfandel. Nærheten til San Francisco, rett over bukten, tilsier at vinmarkene får et nødvendig tilsig av kjølig luft i dette varme klimaet. Men også at dette er veldig gammelt vinland som har vært dyrket siden italienske og portugisiske innvandrere fulgte etter de spanske misjonærene utover 1800-tallet.

Beholder druene selv

Og druematerialet til ukens vin er som etiketten antyder fra virkelig gamle vinstokker. At de har overlevd både vinlus og forbudstid skyldes først og fremst det sandholdige jordsmonnet som ikke var attraktivt for verken vinlusa eller annen fruktdyrking. Sandjorden i kombinasjon med at vinstokkene ikke er podet sikrer også et veldig lavt utbytte, ifølge Clines vinmaker Charlie Tsegeletos.

Vinstokkene er ikke podet siden de vokser i sandjord - og her trives ikke vinlusa.

 

Vinmarkene er heller ikke blitt vannet hvilket har presset plantene til å utvikle lange røtter, visstnok ned til 6 meters dybde, for å finne næring.  

Tidligere er druene fra disse inntil 140 år gamle vinstokkene blitt solgt til langt mer kjente vinhus enn Cline, men nå velger denne produsenten å gjøre noe ut av arven fra forfedrene selv. Et godt valg, spør du meg.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Cline Ancient Vines Zinfandel 2018

Produsent:
Cline
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
USA
Område:
California
Pris:
175,00 kr
Varenummer:
5440101
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen