UKENS VIN: Her får du rimelig rødvin med mye julekarakter
Ukens vin

Her får du rimelig rødvin med mye julekarakter

Begge disse to italienske rødvinene har deilig og myk frukt, god syre og nok alkohol til å være supre følgesvenner til både ribbe og pinnekjøtt.

 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Om du velger Giribaldi Dolcetto d'Alba Campo del Pero 2017 eller Giribaldi Barbera d'Alba Superiore Caj 2017 er mer et spørsmål om hvilken stil du liker. Enten om du er en dolcetto- eller barbera-type.

 

Dolcetto er alltid rundere og «søtere» mer moden i frukten med litt mindre syre enn barbera som er litt mørkere i frukten med godt balansert sødme. To løsninger på samme oppgave.

Barberaen bør være en kjenning all den tid den har vært i basis tidligere. Siden den gang har den løftet seg et hakk i kvalitet. Produsenten har gått over til økologisk produksjon og vinene er dessuten spontangjæret som gjør at de bruker lengre tid på denne prosessen enn med mer den effektive «kjøpegjæren». Det har ofte en positiv effekt på aromautviklingen.  

Vinene er laget med en kombinasjon av moderne og tradisjonelle teknikker, gjæring i stål og modning i store velbrukte eikefat. Det kler den gode runde frukten veldig godt.

 

Fra samme produsent kommer også en nebbiolo som byr på god valuta for pengene. Det lett eksotiske trevirkepreget gir også den til en lett julete karakter som gjør at den skiller seg noe fra andre Alba-nebbioloer.

Denne betegnelsen for nebbiolo, som ikke er barolo eller barbaresco, er nå forholdsvis sjelden all den tid de fleste bruker betegnelsen langhe nebbiolo. Det gir større fleksibilitet all den tid minstekravet til mengde av den dyrere nebbiolodruen er 85 prosent.

Hele familien Giribaldi i vinmarken i Rodello med husets siste stolthet - Alta Lange DOCG Spumante Metodo Classico.

Mario Giribaldi holder til i Rodello omtrent midt mellom DOCG’ene Barolo og Barbaresco, i den østlige delen av Langhe. Her er nebbiolo d’alba den mest prestisjefylte DOC-en, så det er kanskje årsaken til at de har valgt å holde seg til den. Druene til denne vinen kommer for øvrig fra et jordsmonn med innslag av det kalkholdige leirjorden som er så ettertraktet for denne druen.

Men familieeide Az. Agr. Mario Giribaldi lager også barolo, men først fra 2006-årgangen og av druer fra Novello, helt sør i Barolo DOCG. I dag disponerer de rundt 30 hektar og familiebedriftens moderne æra startet i 1999, men røttene i regionen er fra 1886, en ganske så typisk historie for Piemontes vinprodusenter.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Giribaldi Dolcetto d'Alba Campo del Pero 2018

Produsent:
Az. Agr. Mario Giribaldi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
11383101
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Giribaldi Barbera d'Alba Superiore Caj 2017

Produsent:
Az. Agr. Mario Giribaldi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
11383501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Giribaldi Nebbiolo d'Alba Conca d'Oro 2017

Produsent:
Az. Agr. Mario Giribaldi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
249,90 kr
Varenummer:
11383401
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen