Ukens vin
Høstferievinen er ikke i boks, men i flaske – og for et innhold

Høstferievinen er ikke i boks, men i flaske – og for et innhold

Dette knallkjøpet av en rødvin finnes dessuten i et 80-talls butikker.
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2019 - 14:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Casa Ferreirinha Vinha Grande 2016 byr på ekstra mye smak i sin prisklasse. Den er både fyldig og rund med godt krydderpreg og fin stofflighet. En vin som følger alle type kjøttretter som høstmenyen byr på, men også gode vegetarretter, kveldskos med litt ost eller når du bare har lyst på et godt glass rødvin. Den er også en fin kandidat for mellomlang lagring, på 6-8 år, og jeg blir ikke forundret om den holder utover det også.

Den er jo laget av druemateriale som har en veldig god lagringsrecord. Douro-dalen er jo kjent for sine holdbare søte og tørre viner av de mange «portvinsdruene». Samtidig som den er en yngre slektning av Portugals mest legendariske rødvin, Barca Velha. Vinha Grande er imidlertid en blanding av mange ulike druetyper fra flere parseller i Douro-dalen hvor Sogrape eier mer enn 520 hektar vinmarker.

Quinta do Leda.

Druene kommer likevel fra to av deres viktigste vingårder i Douro, Quinta da Leda øst for Vila Nova de Foz Côa i den tørrere og varmere delen, bedre kjent som Douro Superior, samt fra Quinta do Seixo ved Pinhão i Cima Corgo, som regnes som selve hjertet av Douro. Mens den første er kilde til den supre vinen Quinta da Leda, er den siste altså hvor førnevnte Barca Velha får sien druer fra.

Quinta do Seixo.

Mannen bak disse vinene var fram til 2003 Fernando Nicolau de Almeida, men allerede i 1989 ble  Luis Sottomayor del av Sogrape-teamet som han i dag leder.

Sogrape representerer hele spekteret av viner i dag, fra masseproduserte Mateus til noen av Portugals alle beste viner. Selv om prisene på Barca Velha og Ferrerinha Reserva Especial har økt en del i de senere år, er de likevel ikke uoverkommelige  sammenlignet med mange andre legendariske viner. Generelt kan det sies at Sograpes viner er veldig gunstig priset, noe ukens vin er et godt bevis på.

Luis Sottomayor. Foto: SERGIO FERREIRA

Se alle Sograpes viner her

  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Den finnes også i en hvit utgave, Casa Ferreirinha Vinha Grande Branco 2017, som føyer seg inn i rekken av Douro-godbiter fra Sogrape. Den har et veldig godt preg av jordsmonn, god og fyldig munnfølelse, fulgt opp av leskende syre, samt moderat alkohol. Den er som sin røde parallell laget av lokale druer, men i dette tilfellet fra høytliggende og kjøligere vinmarker ved 600 m.o.h. tilhørende Quinta do Sairrão, på grensen mellom Cima Corgo og Douro Superior. Selv om de hvite Douro-druene er mindre kjent, har de ikke mindre lagringspotensial av den grunn. Bare tenk på hva de har bidratt med når det kommer til hvit portvin som finnes i både 30 og 40 år gamle utgaver.

Viosinho, arinto, gouveio, rabigato og côdega do larinho som inngår i denne vinen er druer som nå løftes fram av Douros fremste produsenter.

Les mer om trenden med hvitvinsdruer i Douro

Quinta do Sairrão. Foto: SERGIO FERREIRA

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her