Ukens vin
En av de aller beste boksvinene

En av de aller beste boksvinene

Så er den laget av en mester som kan lene seg på mer enn 1600 års erfaring.
Aase E. Jacobsen
08 November 2015 - 12:11

Det er kanskje en liten overdrivelse, for Vicchiomaggio har ikke laget vin like lenge. Og i hvert fall ikke boksvinen Ripa delle Mandorle. Men eiendommen på 152 hektar er den samme siden 400-tallet, og dagens eier John Matta har satt Vicchiomaggio ettertrykkelig på klassikerkartet.

Les mer om hvordan han jobber

Det setter det hele litt i perspektiv når du nyter et glass av denne vinen som går utenpå det meste i dette vanvittig populære formatet.

Cabernet er hemmeligheten

For i motsetning til mange andre viner fra boks kommer alt av druemateriale fra Vicchiomaggios egne vinmarker. Det betyr at vinen i utgangspunktet holder chianti classico-kvalitet, selv om druemiksen ikke er i henhold til gjeldende regler, og heller ikke lengden på fatlagringen.

Hemmeligheten bak denne vinen er ikke bare råvarer av høy kvalitet, men også at en firedel av druene er av typen cabernet sauvignon. Denne vanligvis dominerende druesorten tar i denne vinen ikke overhånd, men bidrar med solbær og en touch av cedertre samtidig som den fyller ut hoveddruen sangioveses syrlige slankere karakter.

Finnes også i flaske

Resultatet er en veldig innsmigrende vin som fungerer utmerket på matbordet, men som også er bløt nok til å nytes alene. Innholdet i boksen stammer fra 2014-årgangen og etter gjæring modnes sangiovesedelen i de klassiske store eiketønnene, mens cabernetdelen får et opphold i (brukte) barriques.

Ripa delle Mandorle har alltid vært et veldig godt kjøp, også da den bare fantes i flaske. Det er kanskje unødvendig å si, men flaskeutgaven er også solid vare og laget på samme måte. Den er av 2013-årgang, så litt rundere i fruktpreget. Men også mye penere på bordet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her