Ukens vin
En av de aller beste boksvinene

En av de aller beste boksvinene

Så er den laget av en mester som kan lene seg på mer enn 1600 års erfaring.
Aase E. Jacobsen
08 November 2015 - 13:11

Det er kanskje en liten overdrivelse, for Vicchiomaggio har ikke laget vin like lenge. Og i hvert fall ikke boksvinen Ripa delle Mandorle. Men eiendommen på 152 hektar er den samme siden 400-tallet, og dagens eier John Matta har satt Vicchiomaggio ettertrykkelig på klassikerkartet.

Les mer om hvordan han jobber

Det setter det hele litt i perspektiv når du nyter et glass av denne vinen som går utenpå det meste i dette vanvittig populære formatet.

Cabernet er hemmeligheten

For i motsetning til mange andre viner fra boks kommer alt av druemateriale fra Vicchiomaggios egne vinmarker. Det betyr at vinen i utgangspunktet holder chianti classico-kvalitet, selv om druemiksen ikke er i henhold til gjeldende regler, og heller ikke lengden på fatlagringen.

Hemmeligheten bak denne vinen er ikke bare råvarer av høy kvalitet, men også at en firedel av druene er av typen cabernet sauvignon. Denne vanligvis dominerende druesorten tar i denne vinen ikke overhånd, men bidrar med solbær og en touch av cedertre samtidig som den fyller ut hoveddruen sangioveses syrlige slankere karakter.

Finnes også i flaske

Resultatet er en veldig innsmigrende vin som fungerer utmerket på matbordet, men som også er bløt nok til å nytes alene. Innholdet i boksen stammer fra 2014-årgangen og etter gjæring modnes sangiovesedelen i de klassiske store eiketønnene, mens cabernetdelen får et opphold i (brukte) barriques.

Ripa delle Mandorle har alltid vært et veldig godt kjøp, også da den bare fantes i flaske. Det er kanskje unødvendig å si, men flaskeutgaven er også solid vare og laget på samme måte. Den er av 2013-årgang, så litt rundere i fruktpreget. Men også mye penere på bordet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde
+

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde

Toyni Tobekk og Arild Hebnes plantet sine første vinstokker i 2020 etter å ha drevet med gris i 26 år. Første årgang ble 2022 og nå inviterer de til vinsmaking – og plukking av druer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Svak stemning i det globale vinmarkedet
+

Svak stemning i det globale vinmarkedet

Prisfallet for både 2021- og 2022-årgangen av Bordeaux er til dels dramatisk. Liv-Ex tror imidlertid bunnen er nådd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde
+

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde

Toyni Tobekk og Arild Hebnes plantet sine første vinstokker i 2020 etter å ha drevet med gris i 26 år. Første årgang ble 2022 og nå inviterer de til vinsmaking – og plukking av druer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grillspyd du er garantert å lykkes med
Dagens rett

Grillspyd du er garantert å lykkes med

Kombinasjonen av mørt svinekjøtt og saftig ananas fra grillen er helt genial. Oppskriften er dessuten superenkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her