Ukens vin
En av de aller beste boksvinene

En av de aller beste boksvinene

Så er den laget av en mester som kan lene seg på mer enn 1600 års erfaring.
Aase E. Jacobsen
08 November 2015 - 13:11

Det er kanskje en liten overdrivelse, for Vicchiomaggio har ikke laget vin like lenge. Og i hvert fall ikke boksvinen Ripa delle Mandorle. Men eiendommen på 152 hektar er den samme siden 400-tallet, og dagens eier John Matta har satt Vicchiomaggio ettertrykkelig på klassikerkartet.

Les mer om hvordan han jobber

Det setter det hele litt i perspektiv når du nyter et glass av denne vinen som går utenpå det meste i dette vanvittig populære formatet.

Cabernet er hemmeligheten

For i motsetning til mange andre viner fra boks kommer alt av druemateriale fra Vicchiomaggios egne vinmarker. Det betyr at vinen i utgangspunktet holder chianti classico-kvalitet, selv om druemiksen ikke er i henhold til gjeldende regler, og heller ikke lengden på fatlagringen.

Hemmeligheten bak denne vinen er ikke bare råvarer av høy kvalitet, men også at en firedel av druene er av typen cabernet sauvignon. Denne vanligvis dominerende druesorten tar i denne vinen ikke overhånd, men bidrar med solbær og en touch av cedertre samtidig som den fyller ut hoveddruen sangioveses syrlige slankere karakter.

Finnes også i flaske

Resultatet er en veldig innsmigrende vin som fungerer utmerket på matbordet, men som også er bløt nok til å nytes alene. Innholdet i boksen stammer fra 2014-årgangen og etter gjæring modnes sangiovesedelen i de klassiske store eiketønnene, mens cabernetdelen får et opphold i (brukte) barriques.

Ripa delle Mandorle har alltid vært et veldig godt kjøp, også da den bare fantes i flaske. Det er kanskje unødvendig å si, men flaskeutgaven er også solid vare og laget på samme måte. Den er av 2013-årgang, så litt rundere i fruktpreget. Men også mye penere på bordet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her