Ukens vin
Lagringsdyktig billigvin tilbake i storform

Lagringsdyktig billigvin tilbake i storform

Det er ikke lett å gjette at denne flasken til 130 kroner skjuler så lagringsdyktig vin, men det får du bevis for her. Den finnes dessuten i 180 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
28 Januar 2020 - 14:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Jeg fikk for noen uker siden muligheten til å smake ni årganger av en gammel kjenning som fortsatt er blant de rimeligste drikkbare vinene på polet. Jeg lot samtidig en åpnet og halvtømt flaske av siste årgang tilgjengelig, Monte Antico 2015, stå inntil tre uker i et romtemperert skap for å se hvor lenge den holdt. Og det var en artig og lærerik øvelse, for dens overlevelsesevne er svært overbevisende.

Selv for en så billig vin brukes fatmodning og det i 12-14 måneder. Det er en av forberedelsene på Monte Anticos lagringsdyktighet.

Jeg har fulgt denne vinen siden 1997-årgangen og den har holdt stabil kvalitet, bortsett fra noen etter min mening svakere år mellom 2010 og 2014 hvor vinene føltes litt magrere og med mer framtredende eik. At den nå er tilbake der hvor den en gang var, er veldig hyggelig, for det betyr at det finnes gode løsninger for hverdagsvinen eller når budsjettet er stramt.

2015-årgangen, som var en bekymringsfri og solrik årgang, har fart fint med denne vinen og brakt den tilbake til den siste høyden som var 2009, en vin som fortsatt smaker fortreffelig etter 10 år. Det har gitt en bløtere og moden, men fortsatt leskende frukt med fin syrlighet og tørr avslutning. Solvarmen til tross, den holder moderate 12,5 prosent. En perfekt vin til hverdagslige retter som pasta, lasagne, pizza, burger eller kylling.

For 20 år siden kostet 1997-årgangen 104 kroner, så dagens pris er derfor overraskende lav, i hvert fall når den høye eurokursen tas med i betraktningen.

Sangiovese er hoveddruen i Monte Antico. Foto: lognetic

Konseptet er det samme med en blanding av druene sangiovese, merlot og cabernet sauvignon som kommer fra hele Toscana.

Her kan du lese mer om hvordan vinen lages

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Empson
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Toscana
    Pris:
    169.90 kr
    Varenummer:
    3290401
    82 POENG
    Monte Antico
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her