Ukens vin
Lagringsdyktig billigvin tilbake i storform

Lagringsdyktig billigvin tilbake i storform

Det er ikke lett å gjette at denne flasken til 130 kroner skjuler så lagringsdyktig vin, men det får du bevis for her. Den finnes dessuten i 180 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
28 Januar 2020 - 14:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Jeg fikk for noen uker siden muligheten til å smake ni årganger av en gammel kjenning som fortsatt er blant de rimeligste drikkbare vinene på polet. Jeg lot samtidig en åpnet og halvtømt flaske av siste årgang tilgjengelig, Monte Antico 2015, stå inntil tre uker i et romtemperert skap for å se hvor lenge den holdt. Og det var en artig og lærerik øvelse, for dens overlevelsesevne er svært overbevisende.

Selv for en så billig vin brukes fatmodning og det i 12-14 måneder. Det er en av forberedelsene på Monte Anticos lagringsdyktighet.

Jeg har fulgt denne vinen siden 1997-årgangen og den har holdt stabil kvalitet, bortsett fra noen etter min mening svakere år mellom 2010 og 2014 hvor vinene føltes litt magrere og med mer framtredende eik. At den nå er tilbake der hvor den en gang var, er veldig hyggelig, for det betyr at det finnes gode løsninger for hverdagsvinen eller når budsjettet er stramt.

2015-årgangen, som var en bekymringsfri og solrik årgang, har fart fint med denne vinen og brakt den tilbake til den siste høyden som var 2009, en vin som fortsatt smaker fortreffelig etter 10 år. Det har gitt en bløtere og moden, men fortsatt leskende frukt med fin syrlighet og tørr avslutning. Solvarmen til tross, den holder moderate 12,5 prosent. En perfekt vin til hverdagslige retter som pasta, lasagne, pizza, burger eller kylling.

For 20 år siden kostet 1997-årgangen 104 kroner, så dagens pris er derfor overraskende lav, i hvert fall når den høye eurokursen tas med i betraktningen.

Sangiovese er hoveddruen i Monte Antico. Foto: lognetic

Konseptet er det samme med en blanding av druene sangiovese, merlot og cabernet sauvignon som kommer fra hele Toscana.

Her kan du lese mer om hvordan vinen lages

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Empson
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Toscana
    Pris:
    169.90 kr
    Varenummer:
    3290401
    82 POENG
    Monte Antico
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skolestarten feires med kylling-kebab
Dagens rett

Skolestarten feires med kylling-kebab

Om du bare rekker å marinere kyllingen 15 minutter før grilling/steking, gjør det stor nytte for smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skolestarten feires med kylling-kebab
Dagens rett

Skolestarten feires med kylling-kebab

Om du bare rekker å marinere kyllingen 15 minutter før grilling/steking, gjør det stor nytte for smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her