Drikke
Billig toscansk rødvin

Billig toscansk rødvin

Denne vinen byr som vanlig på svært god valuta for pengene. Den finnes også i en svært prisgunstig magnumutgave.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2014 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Monte Antico 2009 (32904)er ikke bare et godt uttrykk for den populære toskanske syrefriske vinstilen, som er så velegnet til en lang rekke av rettene vi til stadighet «importerer» fra området.

Faller som fluer

Den har også det lille ekstra i form av sødme og bløthet som gjør at nordmenn faller som fluer. Hemmeligheten ligger i litt cabernet sauvignon og merlot i tillegg til sangiovese.

Og selvsagt den gunstige prisen. Første årgang i Norge var 1997 og den kostet 104 kroner.

Les om 1997-årgangen av denne vinen

På disse 14 årene har den altså stått tilnærmet dønn stille hvilket gjør at vinen fortsatt stiller sterkt til tittelen Italias beste rødvinskjøp, selv om konkurransen er mye tøffere i dag enn i 2000.

90 poeng gang på gang

Monte Antico har siden lanseringen på 1980-tallet vært en stor suksess også i USA. Bak vinen står nemlig den viktigste eksportøren av italiensk vin til USA, Empson & Co. Godt hjulpet av det faktum at den gang på gang oppnådde 90 poeng hos Wine Spectator.

Les mer om Monte Antico-suksessen

Noe som er sensasjonelt for en vin som ikke kommer fra et av Toscanas historiske slott, og heller ikke bærer Chianti- enn si Chianti Classico-stempelet.

Magnum eller boks

Den er derimot en blanding av druer fra hele Toscana. På samme måte som de fleste toscanske bestselgerne i boks. Derfor er prisen så lav. Det gjelder også for magnumutgaven som koster knapt to ganger flaskeprisen. Dertil finnes den i en boksversjon, Empson Monte Antico 2009 (2857), som faktisk er bedre nå enn da den ble lansert for et år siden. Men som alltid er flasken å foretrekke.

Mannen bak vinen er ikke først og fremst Neil Empson, men en av Italias mest kjente vinmakere, Franco Bernabei. Det er utvelgelsen av druematerialet som gjør denne vinen så vellykket. Vinmakingen som sådan er enkel, med ett års modning i primært stor brukte fat. Bernabei bruker franske, men ikke nye fat for de franske» druene.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her