UKENS VIN: Lagringsdyktig billigvin tilbake i storform
Ukens vin

Lagringsdyktig billigvin tilbake i storform

Det er ikke lett å gjette at denne flasken til 130 kroner skjuler så lagringsdyktig vin, men det får du bevis for her. Den finnes dessuten i 180 polutsalg.

 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Jeg fikk for noen uker siden muligheten til å smake ni årganger av en gammel kjenning som fortsatt er blant de rimeligste drikkbare vinene på polet. Jeg lot samtidig en åpnet og halvtømt flaske av siste årgang tilgjengelig, Monte Antico 2015, stå inntil tre uker i et romtemperert skap for å se hvor lenge den holdt. Og det var en artig og lærerik øvelse, for dens overlevelsesevne er svært overbevisende.

Selv for en så billig vin brukes fatmodning og det i 12-14 måneder. Det er en av forberedelsene på Monte Anticos lagringsdyktighet.

Jeg har fulgt denne vinen siden 1997-årgangen og den har holdt stabil kvalitet, bortsett fra noen etter min mening svakere år mellom 2010 og 2014 hvor vinene føltes litt magrere og med mer framtredende eik. At den nå er tilbake der hvor den en gang var, er veldig hyggelig, for det betyr at det finnes gode løsninger for hverdagsvinen eller når budsjettet er stramt.

2015-årgangen, som var en bekymringsfri og solrik årgang, har fart fint med denne vinen og brakt den tilbake til den siste høyden som var 2009, en vin som fortsatt smaker fortreffelig etter 10 år. Det har gitt en bløtere og moden, men fortsatt leskende frukt med fin syrlighet og tørr avslutning. Solvarmen til tross, den holder moderate 12,5 prosent. En perfekt vin til hverdagslige retter som pasta, lasagne, pizza, burger eller kylling.

For 20 år siden kostet 1997-årgangen 104 kroner, så dagens pris er derfor overraskende lav, i hvert fall når den høye eurokursen tas med i betraktningen.

Sangiovese er hoveddruen i Monte Antico. Foto: lognetic

Konseptet er det samme med en blanding av druene sangiovese, merlot og cabernet sauvignon som kommer fra hele Toscana.

Her kan du lese mer om hvordan vinen lages

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Monte Antico 2015

Produsent:
Empson
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
135,00 kr
Varenummer:
3290401
84 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen