UKENS VIN: Med denne får du utrolig mye rosevin for pengene
Ukens vin

Med denne får du utrolig mye rosevin for pengene

Og samtidig sender du varme tanker til et folk som virkelig har fått prøvet seg i det siste.

 

Ch. Kefraya Les Bretèches Rosé 2019 skiller seg fra trenden med svært lyse og transparente roseviner, den har både mer farge og særpreg i retning jordsmonn og druer. For her er det mer karaktersterke rødvinsdruer som cabernet sauvignon og syrah som dominerer i drueblandingen. Det gir mer stoff til munnfølelsen enn om den hadde vært en ren grenache eller cinsault-rosevin.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Med 14 prosent alkohol har den god vekt, noe som gjør den godt egnet til grillmaten, mens den fortsatt har rosevinelegansen i behold. Her får du det beste av to verdener. Og den er altså på et pol nær deg.

Måten vinen er laget på, er den samme som for de fleste moderne roseviner, kun bruk av helt friske druer og svært kort kontakttid mellom most og skall for minimalt med farge og tanniner. Det er bare tiden det tar å presse druene som bidrar med fargen, ifølge Fabrice Guiberteau, vinmaker hos Ch. Kefraya. - For meg er oksygen en rosevins største fiende, men med hjelp av spesielt utstyr unngår vi oksygen i sin helhet. Dessuten høstes druene mellom klokken 5.30 og 8 om morgenen. Og så tar det kun 15 minutter å bringe druene inn fra vinmarkene til vinkjelleren slik at de er helt friske, sier han og understreker at målet først og fremst er å lage et libanesisk roseuttrykk. 

Derfor bruker han spontangjæring for en tredel av druene. - Det er for å øke kompleksiteten utover det at de mange ulike druesortene også bidrar til dette, forklarer han. 

Fabrice Guibertau jobber også med amforaer i vinkjelleren, men ikke for rosevinen. Derimot for toppvinen Ch. Kefraya, først en liten andel i 2015-årgangen og betydelig mer fra 2016 som snart kommer til Norge.

Hos Ch. Kefraya har de dedikert deler av vinmarksarealet for sine roseviner. Det betyr vinmarker med det høyeste kalkinnholdet i jordsmonnet.

Det som skiller den aller mest fra andre roseviner akkurat nå, er nok opprinnelsen. Det virker kanskje ikke riktig å blande gladmeldinger om deilig rosevin med katastrofene som rammer Libanon, men i 2020 har vi fått god trening i å tenke dugnad og omtanke, og innse at for en gangs skyld er hele verden i samme båt. Men samtidig har vi lært at vi her oppe i nord er fordømt privilegerte sammenlignet med de fleste andre steder på kloden. Da er det minste som kan forlanges av oss nytelsessyke nordmenn å sende noen solidariske tanker til dem som har det verre.

Utfordringene til tross har Ch. Kefraya altså laget nok en imponerende kombinasjon av pris og kvalitet, denne gangen altså som rosevin.

  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Emile Majdalani hos Ch. Kefraya forteller at de som selskap opplever stor grad av solidaritet fra nordmenn. Den røde parallellen til ukens vin, Ch. Kefraya Les Bretèches 2017, finnes i landets samtlige polutsalg hvor den er et av de aller beste kjøpene – samme gunstige pris og høye kvalitet sørger for at den havner i manges handlekurver.

Emile sier at deres fremste mål nå er å sikre både Norge, Libanon og resten av verden nok en fantastisk årgang med 2020-druene som fortsatt modner på vinstokkene.

Utfordringene har stått i kø for Libanon, først den økonomiske krisen, så korona og dernest den største eksplosjonen i historien som ikke er forårsaket av en atombombe (og det nesten på dagen 75 år etter Hiroshima-bomben).

Hvis han hadde snakket nordnorsk, ville han nok brukt uttrykket «vi står han av», for som han sier «Ch. Kefraya ble født under borgerkrigen, så situasjonen har vært utfordrende helt siden den gang.»

Her kan du lese hele historien om denne produsenten

Bekaa-dalen er 7 mil unna Beirut, men alle varer går ut fra denne havnen som nå bare er et krater, slik at det blir utfordrende å opprettholde normal aktivitet. Han forteller at ut fra erfaring kommer landets infrastruktur til å svekkes i lang tid framover. Dessuten ble Kefrayas logistikksjef skadet i ulykken, men er allerede i gang med å finne løsninger for å opprettholde eksporten. Emile priser seg lykkelig for at vingården og vinkjelleren ligger samme sted og at innhøstningen dermed vil kunne finne sted uforstyrret.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Ch. Kefraya Bretèches Rosé 2019

Produsent:
Ch. Kefraya
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Libanon
Område:
Bekaa Valley
Pris:
150,00 kr
Varenummer:
11970901
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. Kefraya Bretèches 2018

Produsent:
Ch. Kefraya
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Libanon
Område:
Bekaa Valley
Pris:
155,00 kr
Varenummer:
8136501
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen