Ukens vin
Nå har de puttet godsakene i en boks – kun for det norske markedet

Nå har de puttet godsakene i en boks – kun for det norske markedet

Nordmenn elsker boksvin, det vet vinprodusenter godt, også de som helst serverer vinene sine fra flaske.
Aase E. Jacobsen
24 September 2019 - 13:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinsmaker. Foto: Julie H. Amundsen

Men så er vin fra boks mye mer miljøvennlig målt i karbonavtrykk enn fra flaske, så ved å velge en boks som inneholder vin laget av druer som er dyrket på økologisk måte, får du dobbel stjerne i miljøboka di. Schwedhelm Riesling 2018 er blant de aller beste i denne kategorien. Du kan rett og slett glemme rieslingflaskene du har i kjelleren noen høstuker og bare nyte denne godsaken. Mens den er på sitt beste. Det betyr mens den usedvanlig sjarmerende 2018-frukten er i ferd med å utvikle seg i dette store, men ikke lagringsdyktige formatet.

For boksvin skal jo ikke lagres, og helst nytes i løpet av noen måneder etter tapping. Når den første er åpnet, er det ingen grunn til å holde tilbake mer enn et par uker i alle fall før du presser ut de siste dråpene.

Mye av druematerialet kommer fra vinmarken Kreuzberg med denne spesielle kalksteinsformasjonen kalt Wotanfels i midten.

Når det er sagt, så skal du la vinen utvikle seg i glasset, eller gjerne i en karaffel før du skjenker i glassene. Da får du en enda større vinopplevelse, og tro du meg, denne boksvinen er virkelig av topp kvalitet, på nivå med riesling som koster 200 kroner flasken.

Her kan du se videoen fra vinmarken druene kommer fra

 

Og her fyller brødrene Schwedhelm boksene for hånd. Fordelen med håndtapping er at du kan redusere på både filtrering og pumping

 

Georg Schwedhelm, som sammen med broren Stephan står bak denne vinen, var i Oslo for noen uker siden og han kunne fortelle at de holdt tilbake flaskevin påtenkt det amerikanske markedet for at vi skal kunne nyte disse dråpene denne høsten (og en stund til).

For druematerialet kommer fra Kreuzberg som flere mener bør få grand cru-status (grosse lage som i sin tur gir Grosses gewächs for VDP-medlemmer). Dessuten fra Wotanfels som er den beste delen av Kreuzberg med den spesielle kalksteinformasjonen som er avbildet på boksen. Samt litt fra Schwarzer Herrgott – som er den aller beste vinmarken i dette grenseområdet mellom Pfalz og Rheinhessen.

Les mer om de imponerende flaskevinene som Schwedhelm lager fra disse vinmarkene

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her