Ukens vin
Italiensk smaksbombe til knallpris

Italiensk smaksbombe til knallpris

Denne sardinske vinen hjelper deg å komme gjennom vinteren samtidig som den får deg til å lengte etter sommerlige aktiviteter.
Aase E. Jacobsen
21 Februar 2016 - 16:25

Sardus Pater Is Solus kom i nesten alle polets basishyller siste sommer og har nå byttet årgang. Det er absolutt til det bedre for den framstår i 2013-utgave som en svært smaksrik vin med veldig godt preg av modne kirsebær og eksotiske toner.

Et strålende vinfølge til vinterlige vilt- og andre retter med rødt kjøtt. Når våren og sommeren kommer blir den helt super til grillfesten.

Den er litt mindre jordlig og mer fruktig enn forrige utgave når de smakes side om side. Men med mer enn nok av smak og aroma fra vokststedet i form av røykaktig preg og jordsmonn. Så kommer den fra de sol- og saltsvidde skråningene på Sardinia. Produsenten er et kooperativ som samler et stort antall små vinbønder med tilhold i underområdet Sulcis som ligger på den sørvestre spissen av Sardinia. Området er kjent for sine viner av druen carignano – også kjent som carignan i Sør-Frankrike.

Sardinia har utrolig mye godt - og rimelig å by på

Det er samme druesorten som er brukt i «vår» vin som tilhører produsentens midterste kvalitetsnivå. Vinstokkene er plantet som lavtvoksende og tett beplantete busker som på grunn av sandjordsmonnet og den høye alderen (70 år) gir en ganske lav avling, bare en halv kilo per plante. Det er forklaringen på denne relativt rimelige vinens overraskende høye konsentrasjon. Som også betyr at den har et godt lagringspotensial.

Selv om den har aromaer som minner om trevirke, har den faktisk ikke vært innom eik, kun stål, det er et forhold som er med på å forklare den gunstige prisen. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her