Ukens vin
Rødt vårlig pinot noir-knallkjøp i basis

Rødt vårlig pinot noir-knallkjøp i basis

God pinot noir til 129,90 er vi ikke bortskjemt med. Den finnes dessuten i 64 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
17 April 2018 - 13:45

Louis Max Climats Pinot Noir Les Terres Froides 2016 er en innsmigrende og svært fruktig rødvin med leskende friskhet og lette tanniner. En vin som er perfekt til vårlig mat, til vegetarretter, til pasta eller en saftig kylling.

Den har vært på plass i basishyllene siden januar, men er strengt tatt ingen nyhet. Den fantes i en litt annen utgave for fire år siden og koster nå bare en tier mer enn den gang, noe som gjør den til et ekstra godt kjøp. Da het den imidlertid Haute Vallee, og nå Terres Froides, begge antyder at druene kommer fra kjølige vekstforhold. Den har forresten en hvit parallell laget av druen chardonnay som gir assosiasjoner til Nord-Burgund.

Og det er kanskje ikke det du vanligvis forbinder med Languedoc, men dette området er faktisk langt mer variert rent klimatisk enn breddegraden antyder.

Louis Max jobber økologisk i stadig større andel av vinmarkene sine.

Et grep som ofte brukes for å sikre friskheten i druene i et slikt område er å bruke druer fra vinmarker som er nordvendte. Dermed minskes effekten av solvarmen. Til denne vinen er det vinmarker som er nordvest og nordøstvendt. At de er forholdsvis høytliggende og har et kjølig jordsmonn av kalk- og leirjord, jobber i samme retning. Dermed kan druene høstes så sent som slutten av september. Haute Vallee-vinene fra Louis Max kommer fra enda høyere beliggende vinmarker.

Den lave prisen er altså et resultat av at druene kommer fra Sør-Frankrike og ikke Burgund hvor negociantfirmaet Louis Max har sitt hovedvirke.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her