Ukens vin
Skal du teste ut grillmaten snart, skal du gjøre det med disse vinene til

Skal du teste ut grillmaten snart, skal du gjøre det med disse vinene til

De byr nemlig på mye smak, super valuta for pengene og så er de laget av økologisk og biodynamisk dyrkete druer.
Aase E. Jacobsen
12 Mars 2019 - 14:45
 
  Foto: FELIPE MARTINEZ

Pablo Claro Tempranillo 2017 koster bare 129,90, men skiller seg ut i dette rimelige prissjiktet ved å ha en fyldig og god fruktkarakter. Med 14 prosent alkohol og god tørrhet, trenger den robust mat som kjøtt (eller grønnsaker) fra grillen eller ovnen. Utstyrt med skrukork som den er, er den dessuten super å ha med på hytta siden du ikke trenger å bekymre deg for eventuelle urenheter fra korken.

Fra samme produsent, Dominio de Punctum, men av litt mer påkostet druemateriale, kommer Pablo Claro Cabernet Sauvignon Graciano Special Selection 2014 som er laget av biodynamisk dyrkete druer som har fått ett års opphold i franske fat.

Jesús Fernández driver Dominio de Punctum sammen med søstrene Ruth og Christina. Foto: 
Ruth og Christina Fernández viser fram kuhorn fylt med kumøkk som har vært gravd ned i jorda. Preparat 500 stimulerer den mikrobiologiske aktiviteten i jordsmonnet samtidig som plantenes røtter styrkes, de blir lengre, tykkere og fordeler seg jevnere i jorden. Alt dette bidrar til maksimal næringstilførsel.

Siden sist jeg smakte denne vinen har den svelget eiken bedre og framstår som mer harmonisk nå med god sødmefylt mørk bærfrukt som backes av fin fasthet og syrlighet. Den har så mye smak at den tar de kraftigste rettene fra grillen, også viltretter.

Den har en litt uvanlig druekombinasjon, gitt at den er spansk. Men så kommer den fra det enorme området La Mancha som i de siste to tiårene har markert seg med mye god vin i en «uspansk» stil og til rimelige priser.

Les mer om La Mancha her

Til tross for økende kvalitet og etterspørsel, er prisene fortsatt konkurransedyktige.

Fransk eik bidrar til mindre "spansk" karakter på vinene som får denne behandlingen.

Selv om familien bak Dominio de Punctum har dyrket druer i åtte generasjoner, er satsingen på økologisk dyrking i stor skala av forholdsvis ny dato (siden 2005).

Her kan du lese om økologisk druedyrking i dette området

I dag har de et stort sortiment, og alt av druer fra de 200 hektarene dyrkes økologisk eller biodynamisk.

Med biodynamisk dyrking er ulike husdyr velkomne til å gjøre sitt fornødne i vinmarkene.

Les hva vi har skrevet om biodynamisk vin 

De prøver seg også på «ny-gamle» vinstiler som oransjevin.

 

Her kan du lese mer om oransjevin

20.000 Leguas Amber Wine 2017 er laget av chardonnaydruer som er gjæret med skallene, altså slik rødvin lages, derfor er fargen gyllen-ravgul. Derav navnet amber wine, og 20.000 leguas er lengden på en jordomseiling under havet, uten at sammenhengen er helt klar.

Vi snakker om en svært rimelig oransjevin med moderat oransjekarakter, og er derfor en fin introduksjon til denne for mange litt uvante vinstilen. Den kommer aller best til sin rett sammen med mat, som kylling, pasta, pizza, osteretter og gjerne vegetar.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her