Ukens vin
Har du ikke falt for hvitvin fra Gascogne ennå, kommer du garantert til å gjøre det nå

Har du ikke falt for hvitvin fra Gascogne ennå, kommer du garantert til å gjøre det nå

Denne nye vinen fra en av nordmenns favorittkilder til lettdrikkelig hvitvin, setter Gascogne på kartet for mer karaktersterke dråper en gang for alle.
Aase E. Jacobsen
27 August 2019 - 14:45
 

Dom. Tariquet Amplitude 2018 skiller seg betydelig fra sin berømte slektning ved å ha mer karakter på alle måter, større fylde, godt skallpreg, fine salttoner og en annen fruktprofil. Dette er i tillegg en hvitvin med godt potensial på matbordet, fra klassiske retter som fisk med smørsaus, røykelaks eller salater med kremet dressing, via grillet skalldyr til vegetar. Syrefriskheten og den moderate alkoholen som er signaturen til Tariquet, har den i behold. Og så er den et supert kjøp.

Men druemiksen er en annen. Amplitude er i motsetning til Tariquet Classic, en endruevin, og av druesorten gros manseng.

Om vi i Norge mest forbinder Tariquet med en lett og frisk hvitvin basert på primært ugni blanc, er det søtlig hvitvin som er viktigste produkt. Bestselgeren heter Premières Grives og har med sine 59 gram restsukker et stort marked i Frankrike som aperitiff. Den er grunnen til at Tariquets viktigste drue er gros manseng og som i de senere år har fått innpass også i Tariquet Classic i form av 10 prosent.

- Vi har stor tro på denne druen både alene og i blandinger på grunn av syrefriskhet, fylde og ganske diskret, forklarer Remy Grassa som driver Tariquet i dag sammen med broren Armin.

Men denne druen har aldri fått lov å prøve seg i en tørr utgave i Norge som er hovedmarked for Tariquet Classic, før nå.  

Les mer om Tariquet her

Gros manseng er en drue som har et stort potensial med tykt skall som trenger høy modning for å unngå bittertoner dermed øker sukkernivået og potensiell alkohol. - Vi ønsket å unngå dette, men fortsatt ha glede av druens evne til å og modne gule frukttoner i retning mango, forklarer Remy og peker dermed på bakgrunnen for Amplitudes atypiske Gascogne-karakter.  

Tariquet er en betydelig aktør i Gascogne med sine 1125 hektar med vinmarker hvor gros manseng er viktigste drue.

Måten de løste det på var ved å kun bruke parseller med dyp sandjord samt med planter eldre enn 15 år for å sikre en helt tørr vin med god syre, men som altså likevel hadde god fruktrikdom, derav navnet amplitude som betyr nettopp det.

De første testene gjorde de med eikemodning, men de valgte til slutt å droppe eiken helt. Gros manseng regnes tradisjonelt som noe mindre «edel» enn petit manseng som er den foretrukne druen for viner med edelråte, rett og slett fordi den egner seg enda bedre for dette formålet. Dernières Grives er Tariquets edelråte-vin av 100 prosent petit manseng.

Tariquet har aner tilbake til 1683.

Gros manseng brukes derfor mer for tørre hvitviner og såkalt late harvest som Premières Grives er et eksempel på. Begge modner sent og kjennetegnes av små druer med tykt skall og løse klaser hvilket gjør dem motstandsdyktig overfor gråråte. Mens petit manseng har de minste druene, er gros manseng noe mer produktiv.

Derfor er druen mer utbredt i Gascogne. Gros manseng er en naturlig krysning av petit manseng og ukjent far. Og petit manseng er det samme med savagnin som mor. Derav den aromatiske profilen og gode syrefriskheten i den endelige vinen.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her