UKENS VIN: Har du ikke falt for hvitvin fra Gascogne ennå, kommer du garantert til å gjøre det nå
Ukens vin

Har du ikke falt for hvitvin fra Gascogne ennå, kommer du garantert til å gjøre det nå

Denne nye vinen fra en av nordmenns favorittkilder til lettdrikkelig hvitvin, setter Gascogne på kartet for mer karaktersterke dråper en gang for alle.

 

Dom. Tariquet Amplitude 2018 skiller seg betydelig fra sin berømte slektning ved å ha mer karakter på alle måter, større fylde, godt skallpreg, fine salttoner og en annen fruktprofil. Dette er i tillegg en hvitvin med godt potensial på matbordet, fra klassiske retter som fisk med smørsaus, røykelaks eller salater med kremet dressing, via grillet skalldyr til vegetar. Syrefriskheten og den moderate alkoholen som er signaturen til Tariquet, har den i behold. Og så er den et supert kjøp.

Men druemiksen er en annen. Amplitude er i motsetning til Tariquet Classic, en endruevin, og av druesorten gros manseng.

Om vi i Norge mest forbinder Tariquet med en lett og frisk hvitvin basert på primært ugni blanc, er det søtlig hvitvin som er viktigste produkt. Bestselgeren heter Premières Grives og har med sine 59 gram restsukker et stort marked i Frankrike som aperitiff. Den er grunnen til at Tariquets viktigste drue er gros manseng og som i de senere år har fått innpass også i Tariquet Classic i form av 10 prosent.

- Vi har stor tro på denne druen både alene og i blandinger på grunn av syrefriskhet, fylde og ganske diskret, forklarer Remy Grassa som driver Tariquet i dag sammen med broren Armin.

Men denne druen har aldri fått lov å prøve seg i en tørr utgave i Norge som er hovedmarked for Tariquet Classic, før nå.  

Les mer om Tariquet her

Gros manseng er en drue som har et stort potensial med tykt skall som trenger høy modning for å unngå bittertoner dermed øker sukkernivået og potensiell alkohol. - Vi ønsket å unngå dette, men fortsatt ha glede av druens evne til å og modne gule frukttoner i retning mango, forklarer Remy og peker dermed på bakgrunnen for Amplitudes atypiske Gascogne-karakter.  

Tariquet er en betydelig aktør i Gascogne med sine 1125 hektar med vinmarker hvor gros manseng er viktigste drue.

Måten de løste det på var ved å kun bruke parseller med dyp sandjord samt med planter eldre enn 15 år for å sikre en helt tørr vin med god syre, men som altså likevel hadde god fruktrikdom, derav navnet amplitude som betyr nettopp det.

De første testene gjorde de med eikemodning, men de valgte til slutt å droppe eiken helt. Gros manseng regnes tradisjonelt som noe mindre «edel» enn petit manseng som er den foretrukne druen for viner med edelråte, rett og slett fordi den egner seg enda bedre for dette formålet. Dernières Grives er Tariquets edelråte-vin av 100 prosent petit manseng.

Tariquet har aner tilbake til 1683.

Gros manseng brukes derfor mer for tørre hvitviner og såkalt late harvest som Premières Grives er et eksempel på. Begge modner sent og kjennetegnes av små druer med tykt skall og løse klaser hvilket gjør dem motstandsdyktig overfor gråråte. Mens petit manseng har de minste druene, er gros manseng noe mer produktiv.

Derfor er druen mer utbredt i Gascogne. Gros manseng er en naturlig krysning av petit manseng og ukjent far. Og petit manseng er det samme med savagnin som mor. Derav den aromatiske profilen og gode syrefriskheten i den endelige vinen.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

 

Dom. Tariquet Amplitude 2018

Produsent:
Dom. du Tariquet
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Sørvest
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
10514301
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen