Ukens vin
Spansk røverkjøp som finnes i alle polutsalg

Spansk røverkjøp som finnes i alle polutsalg

Her får du utrolig mye smak for 126 kroner.
Aase E. Jacobsen
07 Februar 2016 - 19:45

Bod. Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2013 er konsentrert og innsmigrende med fin sødme fra lakris og sjokolade, godt bitt og fin syre. En upretensiøs, men absolutt seriøs vin som er god til så vel gryter som saftige kjøttstykker. Den tåler fint noen år i kjelleren, men sannsynligvis vil du drikke den nå. 14 prosent alkohol i kombinasjon med den sødmefylte mørkere frukten varmer godt på denne tiden av året.

Denne vinen er en god representant for det nye Spania som har så mye godt å by på – særlig fra landets store arsenal av gamle vinstokker.

Ukens vin kommer fra et av de minste, og dermed ikke så veldig kjente spanske områdene, Yecla. Her trives den varmekjære druen monastrell (mourvedre i Sør-Frankrike) som plommen i egget. At den ikke blir kokt i de ubarmhjertige sommersola skyldes høyden over havet (opptil 800 m.o.h.) som sørger for kjølige netter, og det kalkholdige jordsmonnet som hjelper å oppnå en relativt kjølig stil.

Produsenten Barahonda er familiedrevet i fire generasjoner og framstår som en moderne bodega.

Brødrene Antonio og Alfredo Candela Belda har fortsatt med seg gamlefar på laget.

Hovedfokus er monastrell, og mens ukens vin kun er gjæret i ståltank, brukes fat for de enda mer konsentrerte utgavene. Deres toppvin Zona Zeta, har 20 måneder i fat bak seg og er laget av druer fra hundre år gamle monastrellvinstokker, er en favoritt hos Parker.

Monastrelldruer.

Ren monastrell er også Summum, men her kommer druene fra gamle og upodete vinstokker. Disse vinene finnes ikke i Norge, men det er akkurat slike kraftpakker vi vil se mer av fra Spania. For mens prisene på vin fra andre europeiske vinområder øker mye, er prisene på Yecla-vin ganske stabile.

Denne produsenten lager også flotte og billige monastrellviner

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lurer du på hva sju slag betyr? Her er forklaringen og oppskriftene
Julemat

Lurer du på hva sju slag betyr? Her er forklaringen og oppskriftene

Det er ikke så mange som baker alle disse sju julekakesortene lenger. Men du kan kanskje la deg friste av en eller to?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Om du bare skal lage en type julekaker i år, må det bli krumkaker
Julekaker
Oppskrifter krumkaker

Om du bare skal lage en type julekaker i år, må det bli krumkaker

De er skjøre, men svært holdbare, så selv om det er to uker igjen til jul, er det nå du skal bake denne juleklassikeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vegetarrett som smaker av sol i julestria
Dagens rett

By på en vegetarrett som smaker av sol i julestria

Vi trenger alle en liten timeout i den hektiske og kalde førjulstida, Denne retten er perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nytt knallkjøp: Californisk pinot noir med hemmelig avsender
+
Ukens vin

Nytt knallkjøp: Californisk pinot noir med hemmelig avsender

Nå er det utropstegn og ikke spørsmåltegn som bekler etiketten, men opprinnelsen er ikke mer kjent av den grunn.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lurer du på hva sju slag betyr? Her er forklaringen og oppskriftene
Julemat

Lurer du på hva sju slag betyr? Her er forklaringen og oppskriftene

Det er ikke så mange som baker alle disse sju julekakesortene lenger. Men du kan kanskje la deg friste av en eller to?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Om du bare skal lage en type julekaker i år, må det bli krumkaker
Julekaker
Oppskrifter krumkaker

Om du bare skal lage en type julekaker i år, må det bli krumkaker

De er skjøre, men svært holdbare, så selv om det er to uker igjen til jul, er det nå du skal bake denne juleklassikeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge
Annonse

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge

Oslorestauranten Xef og Asker-restauranten Porfavor Tapas & Vinbar er Norges eneste utvalgte av den offisielle spanske matsertifiseringen Spain Certification Program. Nærmere Spania kommer du ikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Start planleggingen nå: Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Start planleggingen nå: Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 28. august i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vegetarrett som smaker av sol i julestria
Dagens rett

By på en vegetarrett som smaker av sol i julestria

Vi trenger alle en liten timeout i den hektiske og kalde førjulstida, Denne retten er perfekt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her