UKENS VIN: Topp chianti til en liten penge
Ukens vin

Topp chianti til en liten penge

Denne økologiske chiantiprodusenten serverer utrolig god vin for pengene.

Le Cinciole Cinciorosso 2012 er en veldig kul vin med god karakter, flott friskhet og god fasthet, men likevel åpen og innsmigrende slik mange viner som er framstilt med druenes egne gjærsopper i sementtanker blir. Og implisitt med lite svoveltilsetting. Nå skal det sies at det også er brukt stål for deler av vinen ifølge produsentens opplysninger. Men ikke mer enn at «naturvinkarakteren» skinner gjennom.

Uansett en imponerende god vin for prisen. Den er lillebror til Le Cinciole Chianti Classico 2012 som også er en perle i den samme årgangen. Her snakker vi om en premieutgave av sangiovese med kjøttfylt kirsebærpreg og god dybde, fin friskhet og god fasthet.

Moderat alkohol

Den har gjennomgått en lengre modning i brukte fat som en forberedelse på et lengre liv i kjelleren. Denne tåler fint 10 år og skal du drikke den i dag, bør den få et par timer i karaffel, eller litt romsligere glass enn du vanligvis bruker til en chianti.

Bak disse vinene står en familiedrevet vinprodusent, ganske så typisk for området, bortsett fra at de jobber økologisk, som ennå ikke er helt dagligdags i Toscana.

Luca og Valeria Orsini jobber økologisk men må ty til traktor innimellom - den er ikke bare for koseturer.

For landet som helhet nærmer andelen økologisk seg imidlertid 10 prosent, og det er altså mye bedre enn i norsk landbruk hvor økologi fortsatt bare praktiseres i fem prosent av det dyrkete arealet. 

Denne chiantiprodusenten går enda lengre i naturlig retning

Beliggenheten er i idylliske Panzano, ganske høyt opp, ved 450 m.o.h., hvilket sikrer god friskhet. 2012 er et spesielt år i Toscana siden det lå an til en veldig varm og tørr sommer, men etterlengte regn mot slutten av august gjorde at en reprise på supervarme 2011 ble unngått. Derfor er også alkoholnivået mer moderat enn vi har sett fra denne kanten i de siste årgangene.

Vingården ligger i den idylliske delen av Chianti Classico som heter Panzano.

 

Hvis du vil ha tips om flere vinkupp, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Le Cinciole Cinciorosso 2017

Produsent:
Le Cinciole Società Semplice A
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
3663201
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Le Cinciole Chianti Classico 2013

Produsent:
Le Cinciole Società Semplice A
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
229,90 kr
Varenummer:
3663101
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen