Ukens vin
Usedvanlig vellykket i både flaske og boks

Usedvanlig vellykket i både flaske og boks

Denne barberaen kjenner nok mange fra basishyllene. Siste versjon ut er tilbake der den en gang var, og boksutgaven er blant de beste i dette segmentet.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2018 - 14:45

Giacosa Fratelli Barbera d'Alba Bussie 2017 er i nytappet utgave ekstra konsentrert og med virkelig flott syrlighet for dette prissjiktet. Den er altså tilbake der den var da jeg smakte den første gang for mer enn for åtte år siden. Med en prisvekst på bare 25 kroner siden den gang, holder den seg fortsatt som en vin av typen røverkjøp.

Her kan du lese mer om da denne vinen ble lansert i Norge

 

Den barberaen som nå finnes i hele 257 polutsalg, har i ettertid fått følge av en boksversjon, Giacosa Fratelli Piemonte Barbera, som i 2017-utgave er riktig så god.

Forskjellen på de to er at flaskevinen har fått et kortere opphold på brukte fat som har gitt den litt ekstra struktur, mens boksvinen er et rent tankprodukt.

Når det gjelder råvarene, kommer druene til flasken fra barolo-cru-et Bussia, derav omskrivingen til Bussie, siden vi tross alt snakker om barbera og ikke nebbiolo. Etter at Barolo fikk sine 181 grand cru-er i 2009, ble praksisen omgjort slik at vinmarksnavnet kun brukes for barolo og ikke de andre druene - selv om de dyrkes i samme vinmark. 

Til boksen er det brukt barbera fra Asti-traktene hvor produsenten Fratelli Giacosa også har vinmarker. Familien har lange røtter i området og flyttet ved slutten av 1800-tallet fra Costigliole d’Asti til Neive i Barbaresco. Men det var først på 1990-tallet at den store ekspansjonen skjedde. Da skaffet familien parsellene i Bussia (Monforte d’Alba) og i Mandorlo (Castiglione Falletto). Og på 2000-tallet utvidet de med Basarin og andre parseller i Neive. Nå har de et femtitalls hektar å hente druer fra. 

Se alle vinene fra denne produsenten

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her