Ukens vin
Vinene til denne spanske stjerneprodusenten er virkelig god valuta

Vinene til denne spanske stjerneprodusenten er virkelig god valuta

For 168 og 180 kroner får du en knallgod smak av et av de aller mest spennende vinområdene og vinprodusentene i Spania for tiden.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2019 - 13:45
 

Brezo by Gregory Perez Bierzo Mencia 2017 er en saftig og syrefrisk rødvin med god fruktighet og pent jordsmonnspreg. Topp følge til alt fra lam, pasta, gryter, elg og vegetar. Sågar kraftigere retter med hvit fisk som torsk fungerer.

Så er det noen som sammenligner mencia med en krysning av Nord-Rhône og Burgund.

Les mer om mencia og Bierzo her

 

Den finnes i en hvit utgave, Brezo by Gregory Perez Bierzo Blanco 2016, som byr på flott munnfølelse, godt mineralpreg, god syrlig frukt og fin fasthet. En veldig god matvin til sjømat med god saus eller til vegetar.

Den røde har druen mencia som hoveddrue (og litt alicante bouschet), og den hvite er laget av godello og den sjeldnere doña blanca. På samme måte som mencia, er begge de grønne druetypene lokale sorter knyttet til denne delen av den iberiske halvøya, nemlig Bierzo som ligger ved foten av et fjellområde i den nordvestre delen av Spania, ved pilgrimsleden til Santiago de Compostela. Druesortene matcher veldig godt de lokale forholdene med gamle terrasserte, men forholdsvis nyplantede vinmarker i til dels bratte fjellskråninger og med ulike typer steinete jordsmonn.

Les mer om en annen strålende godello-produsent her

Gregory Perez

Mens godello-druene kommer fra vinmarker som er 20 år gamle med kalkholdig leirjord samt parseller med mer steinete jord i den flatere delen av Bierzo, kommer doña blanca fra veldig gamle planter, også fra skiferjord. Menciadruene derimot kommer fra parseller med 30 år gamle planter i sandholdig leirjord. Så selv om dette regnes som lavlandet i Bierzo, ligger disse vinmarkene mellom 550 til 620 m.o.h.. De aller høyeste vinmarkene i Bierzo ligger ved 1000 m.o.h og i den mest kuperte nordlige (øvre) delen av området.

Mencia i oppsmuldret skiferjordsmonn.

Gregory Perez er mannen bak disse vinene. Navnet til tross, er han fransk og studerte ønologi i Bordeaux samtidig som han gikk i lære hos både Cos d’Estournel og Grand-Puy-Lacoste i Bordeaux. Da han var ferdig utdannet i 2000, dro han til Bierzo i Spania som på den tiden var et sted som tiltrakk seg ungdommelig pågangsmot. Godt ledet an av turbovinmakere som Telmo Rodriquez.

Etter å ha jobbet for forskjellige produsenter, etablerte han i 2007 sin egen bodega, Mengoba som er satt sammen av Men(cia), go(dello) og ba(som skal representere doña blanca).

Selve vinkjelleren ligger i dalbunnen, mens de mange forskjellige parsellene er spredt over hele Bierzo, både Bajo (nedre) og Alto (øvre) rundt landsbyen Espanillo med vinmarker mellom 600 og 850 m.o.h..

Brezo-vinene er laget av kjøpte druer, men kvaliteten er svært høy og kan stå som en dokumentasjon på potensialet til både godello og mencia fra det karrige jordsmonnet i Bierzo.

Gamle buskbeskjærte vinplanter i skiferjordsmonn.

Innimellom kan du i de hvite vinene få et streif av petroleum, slik man kan få med riesling fra skiferjordsmonn, som med Mengoba Godello sobre lias 2016, i den varmere 2015-årgangen. Denne vinen har en del fellestrekk med Brezo-utgaven når det kommer til hvor druene kommer fra, bortsett fra at den er en ren godello-vin. Den har fått lengre tid på bunnfallet og nå i store eikefat på 4000 liter. Resten av vinframstillingen er lik for de to hvite med spontangjæring ved lav temperatur og ukentlig omrøring av bunnfallet etter gjæringen.

Hos Mengoba brukes ulike fat, ståltanker og amforaer. Alle vinene spontangjæres.

Mengoba Las Tinajas 2016 er nok en variasjon over samme tema, altså godello. Druematerialet kommer i sin helhet fra 60 år gamle vinstokker som vokser i oppsmuldret skiferjordsmonn ved 750 m.o.h.. Dessuten er den framstilt i 500 liters leirkrukker (amfora) hvor den gjæres med skallene og modner i 10 måneder. Denne vinstilen er alltid tøff i starten, så gi den litt tid, for den har veldig god struktur, mye stoff og god tørrhet, som en mellomting mellom en hvitvin og en rødvin, men fargen er fortsatt gyllengul. Prøv den til lyst kjøtt eller osteretter i dag. Om noen år er jeg sikker på at den vil passe utmerket til kraftige retter fra havet, gjerne hummer.

Mangfold i vinmarkene etterstrebes, da er det også plass for slanger.
Og fuglereder.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her