Uklassisk klassiker

Mens pågangen av nye viner er store og økende, føles det trygt å gå tilbake til gamle travere og i hvert fall så lenge de fornyer seg i form av nye årganger og bare blir bedre og bedre. Ukens vin er en slik uklassisk klassiker som også passer utmerket til
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2000 - 18:28

Brolio Chianti Classico 1998 (varenr. 699, kr 132) fra Barone Ricasoli er en virkelig klassiker, for det var det daværende Italias statsminister og baron Bettino Ricasoli som i 1874 laget resepten til vinen som er blitt verdensberømt under navnet chianti. Og som i ettertid for mange er synonymt med italiensk rødvin.

Mens dagens Brolio kun inneholder røde druer, så å si bare sangiovese med et lite innslag av cannaiolo, bestod den opprinnelige blandingen også av mellom 10 og 30 prosent hvite druer som trebbiano og malvasia. Målet var å gjøre vinen mer tilgjengelig og lettdrikkelig i ung alder. I dag arbeider smaken mot slike lette viner derfor erstattes hvitvinstokkene i vinmarkene i økende grad med sangiovese, som uomtvistelig er Toscanas aller beste drue, og internasjonale druesorter som merlot og cabernet sauvignon.

Brolio har betegnelsen Chianti Classico og det er fordi druene er hentet fra vinmarker beliggende i hjertet av Chianti-appellasjonen som dekker det store området fra Firenze i nord til Siena i sør. Classico er altså ensbetydende med det beste. Classico som område ble definert allerede for nærmere 300 år siden, men ble i 1966 da loven av DOC (denominazione di origine cotrollata) trådde i kraft, betydelig utvidet. Mest på vondt etter manges mening for flere av områdene som ble inkludert produserer ikke vin av samme konsentrasjon som i det opprinnelige Classico.

Men Brolio var med fra starten beliggende som slottet er i kommunen Gaiole. Midt i hjertet av hjertet. Her er landskapet svært kupert og ligner ikke veldig på det turisttette Sør-Toscana hvor de bølgende åsene rammet inn av svalenes flukt og blå himmel bringer frem noen millioner sukk hver sommer.

La oss sukke over vinen, for atter en gang leverer Ricasoli en flott Brolio i form av 98-årgangen som for Toscanas del ikke er så oppskrytt som den veldig gode 97. Som raskt fikk betegnelsen århundrets best. 1998 er mer klassisk på linje med 1996 og 1995 (også veldig gode årganger for Chianti) hvilket er gunstig for å gi en balansert og klassisk vin.

Brolio 98 er en vin som godt kan puttes i kjelleren noen år, samtidig som den er deilig å drikke nå. Etter ti måneder i fat av varierende størrelse og alder er fatpreget naturlig nok fortsatt uttalt men ikke påtrengende. Fatpreget gir Brolio en internasjonal aura og skiller den fra den tradisjonelle chinati som kun modnes i de store fatene av slovensk eik som kalles botte. Derfor er Brolio en smule uklassisk. Men like fullt en sjarmerende vin med tydelige men ikke aggressive tanniner og med et umiskjennelig preg av sangiovese. Og nydelig til gode lammeretter.

Ricasoli er klassisk i enda flere henseender siden familien konkurrerer med en annen toscansk familie, Antinori, om å være verdens eldste vinhus. Ricasoli har holdt til på samme sted, på slottet Brolio, siden 1147, og slår dermed Antinori med et par århundre så lenge Ricasoliene kan dokumentere vinproduksjon helt tilbake til starten. Men ikke i størrelse for Ricasoli er med sine 227 hektar liten i forhold til Antinori, men betydelig sammenlignet med den gjennomsnittlige vingård i Chianti Classio.

Ukens vin på mobilen
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1980.

Pris for tjenesten er Kr 3, - per mottatte melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her