Under halv pris for whisky

Det er mye å spare på å ta med god whisky fra flyplassen.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2010 - 16:05

Særlig er Laphroaig reale kupp i taxfree-hyllene. Her koster Laphroaig Quarter Cask kroner 395 for 1 liter, mot 590 for 70 cl på polet. Det tilsvarer 53 prosent rabatt.

For Laphroaig 10 years er det like mye å spare. Du må ut med kroner 315 for 1 liter, mot 505 for 70 cl. Det gir en rabatt på 56 prosent.

Sjøsprøyt og naust
Forskjellen på de to er ganske stor. For det første holder Laphroaig Quarter Cask 48 prosent, mot vanlige 40 for den andre. Fylden er også større. Felles har de den svært lange ettersmaken og det usedvanlig godt integrerte torv- og røykpreget og innslaget av sjøsprøyt og naust.

For det andre er konseptet ulikt. Mens den 10 år gamle utgaven er nettopp det, har den andre ingen alderbetegnelse. Det betyr ikke nødvendigvis at den er så veldig mye yngre. Men det er først og fremst den doble fatlagringen som er forskjellen. Først modnes whiskyen på vanlig vis. Deretter overføres den til mindre fat som sørger for raskere modning, og samtidig gir en annen fatkarakter.

Ikke for nybegynnere
Quarter Cask viser til den gamle tradisjonen med å tappe whisky i små fat for å lette transporten som den gang foregikk på hest- eller eselrygg. Praksisen opphørte da jernbanen gjorde sitt inntog.

Quarter Cask er heller ikke kuldestabilisert, hvilket gjøres for å bevare mest av den opprinnelige karakteren.

Laphroaig er imidlertid ikke noe for nybegynnere. Derfor har denne singlemaltwhiskyen "no half measures" og "the world's most richly flavoured scotch whisky" som slogan. Whiskyprodusentens payoff er dessuten "we don't make friends easily, but the ones we do are for life". Hvis du er ukjent med skotsk humor, kan det virke som en noe useriøs måte å profilere seg på. Men egentlig er det vel en ærlig måte å fortelle forbrukeren at du ikke er helt A4?

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her