Under halv pris for whisky

Det er mye å spare på å ta med god whisky fra flyplassen.
Aase E. Jacobsen
26 Mars 2010 - 17:05

Særlig er Laphroaig reale kupp i taxfree-hyllene. Her koster Laphroaig Quarter Cask kroner 395 for 1 liter, mot 590 for 70 cl på polet. Det tilsvarer 53 prosent rabatt.

For Laphroaig 10 years er det like mye å spare. Du må ut med kroner 315 for 1 liter, mot 505 for 70 cl. Det gir en rabatt på 56 prosent.

Sjøsprøyt og naust
Forskjellen på de to er ganske stor. For det første holder Laphroaig Quarter Cask 48 prosent, mot vanlige 40 for den andre. Fylden er også større. Felles har de den svært lange ettersmaken og det usedvanlig godt integrerte torv- og røykpreget og innslaget av sjøsprøyt og naust.

For det andre er konseptet ulikt. Mens den 10 år gamle utgaven er nettopp det, har den andre ingen alderbetegnelse. Det betyr ikke nødvendigvis at den er så veldig mye yngre. Men det er først og fremst den doble fatlagringen som er forskjellen. Først modnes whiskyen på vanlig vis. Deretter overføres den til mindre fat som sørger for raskere modning, og samtidig gir en annen fatkarakter.

Ikke for nybegynnere
Quarter Cask viser til den gamle tradisjonen med å tappe whisky i små fat for å lette transporten som den gang foregikk på hest- eller eselrygg. Praksisen opphørte da jernbanen gjorde sitt inntog.

Quarter Cask er heller ikke kuldestabilisert, hvilket gjøres for å bevare mest av den opprinnelige karakteren.

Laphroaig er imidlertid ikke noe for nybegynnere. Derfor har denne singlemaltwhiskyen "no half measures" og "the world's most richly flavoured scotch whisky" som slogan. Whiskyprodusentens payoff er dessuten "we don't make friends easily, but the ones we do are for life". Hvis du er ukjent med skotsk humor, kan det virke som en noe useriøs måte å profilere seg på. Men egentlig er det vel en ærlig måte å fortelle forbrukeren at du ikke er helt A4?

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her