Underbara barbera

Stadig flere vinfantaster fantaserer om barbera når de skal ha en god vin som ikke stiller noen betingelser, bare skaper velbehag og som gjør måltidet til en fest nesten uansett hva du har på bordet.
Aase E. Jacobsen
25 April 2002 - 02:02

Barbera er altså navnet på en drue og en vintype fra Nord-Italia, nærmere bestemt Piemonte, hvor den har en dominerende posisjon i form av utbredelse. Men ikke alt som lages av denne druen fortjener betegnelsen underbart. Barbera er en svært fruktig og syrerik drue som kan mishandles på det groveste hvis avlingen ikke holdes nede.

Men når alt stemmer, slik det gjør med Ruvei Barbera d'Alba 2012 (40179) fra Marchesi di Barolo, står du foran en vin som er intenst mørk rubinrød i fargen og med minst like intense og innbydende søtlige bæraromaer, særlig kirsebær, samt fat. Smaken på 2000-årgangen er himmelsk saftig og syrefrisk med fyldig og preg av modne søte mørke bær i midten og god fast finish.

Perfekt matvin siden den kan følge alt fra smakskraftige fiskeretter til kalv, svin og lam, gjerne fra grillen. Den fungerer også veldig godt til fyldige pastaretter, eller selvsagt også uten mat, selv om det tilnærmet er syndig på italiensk. God vin må følges av god mat og vice versa.

Selv om barbera på dette kvalitetsnivået og fra en så vellykket årgang tåler lagring, er den absolutt best om den drikkes i løpet av det neste halvannet til to årene. Og kanskje aller best om noen måneder når fatpreget er enda bedre integrert i vinen. Produsenten Marchesi di Barolo er imidlertid mest kjent for sine baroloer som er Piemontes kraftigste viner. I disse dager kommer 1997-versjonen av Barolo Cannubi hvor druene kommer fra vinmarken med samme navn som har den beste beliggenheten av alle vinmarkene som omkranser den sjarmerende byen Barolo.

Og det knyttes store forventinger til den, for 1997 er godt om enn  veldig utypisk år på grunn av en usedvanlig varm vekstsesong hvilket resulterer i runde og imøtekommende baroloer for tidlig konsum. Men akk prisen er høy, så hvis du lar deg avskrekke av kroner 472,20, kan du jo holde deg til Barbera d'Alba Ruvei 2000 som er en god trøst. Ruvei finnes også i magnumformat; Marchesi di Barolo Barbera d'Alba Ruvei 2004 (40458).

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Ruvei Barbera d'Alba 2012 (40179) eller Marchesi di Barolo Barbera d'Alba Ruvei 2004 (40458). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grønn softis-suksess på brygga

Pascals lysgrønne softis-kiosk på Aker Brygge i Oslo er en stor suksess.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her