Underbara barbera

Stadig flere vinfantaster fantaserer om barbera når de skal ha en god vin som ikke stiller noen betingelser, bare skaper velbehag og som gjør måltidet til en fest nesten uansett hva du har på bordet.

Barbera er altså navnet på en drue og en vintype fra Nord-Italia, nærmere bestemt Piemonte, hvor den har en dominerende posisjon i form av utbredelse. Men ikke alt som lages av denne druen fortjener betegnelsen underbart. Barbera er en svært fruktig og syrerik drue som kan mishandles på det groveste hvis avlingen ikke holdes nede.

Men når alt stemmer, slik det gjør med Ruvei Barbera d'Alba 2012 (40179) fra Marchesi di Barolo, står du foran en vin som er intenst mørk rubinrød i fargen og med minst like intense og innbydende søtlige bæraromaer, særlig kirsebær, samt fat. Smaken på 2000-årgangen er himmelsk saftig og syrefrisk med fyldig og preg av modne søte mørke bær i midten og god fast finish.

Perfekt matvin siden den kan følge alt fra smakskraftige fiskeretter til kalv, svin og lam, gjerne fra grillen. Den fungerer også veldig godt til fyldige pastaretter, eller selvsagt også uten mat, selv om det tilnærmet er syndig på italiensk. God vin må følges av god mat og vice versa.

Selv om barbera på dette kvalitetsnivået og fra en så vellykket årgang tåler lagring, er den absolutt best om den drikkes i løpet av det neste halvannet til to årene. Og kanskje aller best om noen måneder når fatpreget er enda bedre integrert i vinen. Produsenten Marchesi di Barolo er imidlertid mest kjent for sine baroloer som er Piemontes kraftigste viner. I disse dager kommer 1997-versjonen av Barolo Cannubi hvor druene kommer fra vinmarken med samme navn som har den beste beliggenheten av alle vinmarkene som omkranser den sjarmerende byen Barolo.

Og det knyttes store forventinger til den, for 1997 er godt om enn  veldig utypisk år på grunn av en usedvanlig varm vekstsesong hvilket resulterer i runde og imøtekommende baroloer for tidlig konsum. Men akk prisen er høy, så hvis du lar deg avskrekke av kroner 472,20, kan du jo holde deg til Barbera d'Alba Ruvei 2000 som er en god trøst. Ruvei finnes også i magnumformat; Marchesi di Barolo Barbera d'Alba Ruvei 2004 (40458) .

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.  Ruvei Barbera d'Alba 2012 (40179) eller Marchesi di Barolo Barbera d'Alba Ruvei 2004 (40458) . Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen