Unik boksvin

Denne boksen er den eneste som ikke er tilsatt svovel. Viktigst av alt er at den smaker skikkelig godt.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Valli Unite 2009 (90801) er saftig og innsmigrende med rund fyldig frukt og fin mykhet. En herlig vin som alle vil like og som smaker like godt til hverdagslig pizza og pasta som til kveldskos.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Produsenten er av det uortodokse slaget. Og det sier seg selv, for hvem andre enn et superidealistisk prosjekt som kooperativet Valli Unite ("united valleys") kunne finne på å ta en slik risiko som det å tappe en vin i plastpose uten bruk av svovel overhodet. Nettopp høyt svovelinnhold er ett av ankepunktene mot boksvin.

Ærlig og ukunstlet
Men Valli Unite kan vise til en usvovlet boks som etter tre år fortsatt er frisk og god. Og det skjer ellers ikke med annen boksvin. Mye av forklaringen ligger selvsagt i økologisk dyrking og fremstilling. Valli Unite var en av de første som satset økologisk i Italia. Kooperativet ble etablert på 70-tallet som en motvekt mot avfolkningen av den piemontesiske landsbygda. En gjeng med idealistiske ungdommer med Ottavio Rube i spissen overtok forlatte vinmarker og utstyr i det som kalles Colle Tortonesi.

I god økoånd drives det polykultur med flere typer vekster og dyr. Resirkulering står høyt på agendaen, og minisamfunnet er selvforsynt. Overskuddet, både vin og matprodukter, selges i egen butikk samtidig som de driver et agritursimo med lunsjrestaurant. I dag jobber et tjuetalls personer på stedet. Men det er fortsatt Rube som er sjefen, i hvert fall over vinene som lages i en svært så ærlig og ukunstlet stil .

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen