Guide

Oppskrifter med blomkål

Benytt sjansen nå til å lage noe nytt og spennende med blomkål
Foto: (rudisill)

Benytt sjansen nå til å lage noe nytt og spennende med blomkål

Norsk blomkål er på sitt aller beste nå og en av de meste anvendelige grønnsakene vi har. Her får du en rekke velsmakende oppskrifter.
14 August 2023 - 07:40

Få grønnsaker er vel mer anvendelige og kan serveres som tilbehør til det meste av hva vi ønsker å sette på matbordet.

Hvem fristes dessuten ikke av den gode blomkålsuppen og blomkålgratengen?

Gammel som bare det
Blomkål er en meget gammel kulturplante, trolig utviklet i middelhavslandene lenge før vår tidsregning. Det er Kypros og Syria som regnes som opphavslandene for den hvite blomkåltypen.

Når du kjøper blomkål skal den være fast, tett og sprø. Fargen på den klassiske blomkålen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging.

I løpet av de siste tiårene har blomkålen dukket opp i flere farger, og du kan finne grønn, knallgul og lilla blomkål i enkelte butikker.

Blomkål er en ømtålig grønnsak, og må behandles forsiktig. Ellers får den lett mørke flekker. Den bør oppbevares ved 0-2 grader C. Ved romtemperatur taper den seg raskt.

Lekre retter med blomkål
Visste du at blomkål er den grønnsaken vi putter mest av i fryseren? Skal du fryse ned denne delikatessen, bør den deles i buketter og gis et raskt oppkok på 3-4 minutter og avkjøles i iskaldt vann før den fryses ned i passelige porsjoner.

Slik fryser du grønnsaker

Det er nær sagt ikke den ting du ikke kan bruke blomkål til. Den kan stues og stekes, og den er meget god i salatbollen, enten rå i små buketter/biter, eller så vidt gitt et oppkok (blansjert).

I tillegg kan du spise den med god samvittighet, for blomkål er rik på C-vitaminer og mineraler og er svært kalorifattig med sine beskjedne 26 kcal pr. 100 g.

Flere fristende blomkålretter finner du her

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter med blomkål 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her