Guide

Oppskrifter med blomkål

Benytt sjansen nå til å lage noe nytt og spennende med blomkål
Foto: (rudisill)

Benytt sjansen nå til å lage noe nytt og spennende med blomkål

Norsk blomkål er på sitt aller beste nå og en av de meste anvendelige grønnsakene vi har. Her får du en rekke velsmakende oppskrifter.
14 August 2023 - 07:40

Få grønnsaker er vel mer anvendelige og kan serveres som tilbehør til det meste av hva vi ønsker å sette på matbordet.

Hvem fristes dessuten ikke av den gode blomkålsuppen og blomkålgratengen?

Gammel som bare det
Blomkål er en meget gammel kulturplante, trolig utviklet i middelhavslandene lenge før vår tidsregning. Det er Kypros og Syria som regnes som opphavslandene for den hvite blomkåltypen.

Når du kjøper blomkål skal den være fast, tett og sprø. Fargen på den klassiske blomkålen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging.

I løpet av de siste tiårene har blomkålen dukket opp i flere farger, og du kan finne grønn, knallgul og lilla blomkål i enkelte butikker.

Blomkål er en ømtålig grønnsak, og må behandles forsiktig. Ellers får den lett mørke flekker. Den bør oppbevares ved 0-2 grader C. Ved romtemperatur taper den seg raskt.

Lekre retter med blomkål
Visste du at blomkål er den grønnsaken vi putter mest av i fryseren? Skal du fryse ned denne delikatessen, bør den deles i buketter og gis et raskt oppkok på 3-4 minutter og avkjøles i iskaldt vann før den fryses ned i passelige porsjoner.

Slik fryser du grønnsaker

Det er nær sagt ikke den ting du ikke kan bruke blomkål til. Den kan stues og stekes, og den er meget god i salatbollen, enten rå i små buketter/biter, eller så vidt gitt et oppkok (blansjert).

I tillegg kan du spise den med god samvittighet, for blomkål er rik på C-vitaminer og mineraler og er svært kalorifattig med sine beskjedne 26 kcal pr. 100 g.

Flere fristende blomkålretter finner du her

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter med blomkål 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her