Filosofien bak denne beslutningen er at slik vil det unike jordsmonnet som består av gammel havbunn og betegnes kimmeridgekalk, komme til sin fulle rett. I alle fall etter noen år i flaske. For den vanlige Chablis vil det si halvannet til to år etter innhøstningen, avhengig av årgangen. Nå er det 97-utgaven som er i salg. Den har fortsatt de primære aromaer, men begynner så vidt å løfte litt på sløret. En frisk og behagelig chablis med bra fylde og fine syrer (kr 132, best.utv. 30434). Grand cruene har en mye lengre ungdomstid. Selv om 1996-versjonen fra Les Clos (kr 246,90, best.utv. 31400), den mest ettertraktede av de sju grand cru'ene i Chablis og en super årgang, er overraskende åpen aromamessig. Veldig mineralsk gjennom hele smakskurven, men ikke så sjarmerende i øyeblikket som Grand Cru Valmur 1995: En svært rik vin med flotte syrer og godt lagringspotensial. Hvis den drikkes i dag, må den dekanteres (kr 232, best.utv. 30436). Blant premier cruene er det Fourchaume som er mest ettertraktet. 1996-utgaven er meget god (best.utv. 167, best.utv. 30205), men enda bedre og noe rimeligere er Vaillon (kr 162, best.utv. 30204). Hemmeligheten bak Moreaus friske stil, foruten mangel på fat, er at vinen oppbevares på bunnfallet etter gjæringen frem til flasketapping, det innebærer fra noen måneder inntil ett år. Dessuten gjøres alt for å unngå at den malolaktiske gjæringen som omdanner den friske eplesyren til den bløtere melkesyren, finner sted. Stadig flere chablisprodusenter gjør i dag vinene mer tilgjengelige i ung alder ved å kjøre gjæringsprosessen helt ut. Den klassiske chablis skal imidlertid ha godt med syrer, i alle fall i henhold til puristene. Tekst: Aase E. Jacobsen 25.10.98
Uten fat
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett
Sild smaker perfekt i det lyse halvåret som september også regnes til. Prøv bare denne lekre italienske varianten med brødsalat.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne
For årets lammekjøtt begynner å dukke opp i kjøttdiskene og gresk stemning rundt bordet er det vi trenger nå som høsten banker på døra.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
En Belgian Coffee kombinerer kaffe med cognac og pære
Det er en smak som passer perfekt nå som høsten ugjenkallelig er på vei.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Blant vinnyhetene i september er det en håndfull favoritter som endelig er i basis
Vi snakker om Jura, Bairrada-baga og opprørske bobler.
Les hele sakenServerer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett
Sild smaker perfekt i det lyse halvåret som september også regnes til. Prøv bare denne lekre italienske varianten med brødsalat.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne
For årets lammekjøtt begynner å dukke opp i kjøttdiskene og gresk stemning rundt bordet er det vi trenger nå som høsten banker på døra.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Men valpolicella var ikke død
Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Slike kyllinglår har du ikke smakt maken til
Saftig kylling på en smaksrik salat er som skapt for å skape god stemning rundt bordet. Prøv denne oppskriften.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
En Belgian Coffee kombinerer kaffe med cognac og pære
Det er en smak som passer perfekt nå som høsten ugjenkallelig er på vei.
Les hele saken