Filosofien bak denne beslutningen er at slik vil det unike jordsmonnet som består av gammel havbunn og betegnes kimmeridgekalk, komme til sin fulle rett. I alle fall etter noen år i flaske. For den vanlige Chablis vil det si halvannet til to år etter innhøstningen, avhengig av årgangen. Nå er det 97-utgaven som er i salg. Den har fortsatt de primære aromaer, men begynner så vidt å løfte litt på sløret. En frisk og behagelig chablis med bra fylde og fine syrer (kr 132, best.utv. 30434). Grand cruene har en mye lengre ungdomstid. Selv om 1996-versjonen fra Les Clos (kr 246,90, best.utv. 31400), den mest ettertraktede av de sju grand cru'ene i Chablis og en super årgang, er overraskende åpen aromamessig. Veldig mineralsk gjennom hele smakskurven, men ikke så sjarmerende i øyeblikket som Grand Cru Valmur 1995: En svært rik vin med flotte syrer og godt lagringspotensial. Hvis den drikkes i dag, må den dekanteres (kr 232, best.utv. 30436). Blant premier cruene er det Fourchaume som er mest ettertraktet. 1996-utgaven er meget god (best.utv. 167, best.utv. 30205), men enda bedre og noe rimeligere er Vaillon (kr 162, best.utv. 30204). Hemmeligheten bak Moreaus friske stil, foruten mangel på fat, er at vinen oppbevares på bunnfallet etter gjæringen frem til flasketapping, det innebærer fra noen måneder inntil ett år. Dessuten gjøres alt for å unngå at den malolaktiske gjæringen som omdanner den friske eplesyren til den bløtere melkesyren, finner sted. Stadig flere chablisprodusenter gjør i dag vinene mer tilgjengelige i ung alder ved å kjøre gjæringsprosessen helt ut. Den klassiske chablis skal imidlertid ha godt med syrer, i alle fall i henhold til puristene. Tekst: Aase E. Jacobsen 25.10.98
Uten fat
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Unikt historisk besøk i basishyllene i november
Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.
Les hele sakenNyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Forsiden akkurat nå - 4
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Tapasbollene kan også lages av kylling
Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.
Les hele saken