Utfordrer i sør

New Zealand kan mer enn urtepreget sauvignon blanc. Det er ukens godbiter smaksfaste bevis på.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Pegasus Bay Riesling 2006 (49193) konkurrerer med europeisk riesling i toppklassen. Men har likevel sin egen stil.

Veldig god og fyldig frukt med deilige epletoner og balansert sødme i kombinasjon med fine syrer gjør den til en flott partner til retter med sjømat eller lyst kjøtt, og gjerne med en del krydder. En fleksibel matvin med andre ord.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Spesielt mikroklima
Som også vil utvikle seg med lagring. Restsødmen gir den ekstra "fett" å tære på i den forstand at den med tiden vil "spise" av sødmen og oppleves tørrere etter hvert. Akkurat slik som tysk spätlese.

Beliggenheten i Waipara Valley, på sørøya, midt mellom Marlborough og Central Otago , er ideell for den langsomt modnende rieslingdruen. Her er nemlig forskjellen mellom dag- og nattemperatur av perfekt lengde. Dessuten er dalen beskyttet mot kalde vinder fra nordøst og vest av to fjellkjeder.

Sent høstet
Jordsmonnet er svært grusholdig og steinete siden vinmarkene ligger på sedimenter etter istiden. Noe som igjen sørger for at solvarmen magasineres og intensiverer modningen. Samtidig som plantene må sende røttene dypt ned for å finne næring i det skrinne jordsmonnet. Dette er som kjent forhold som riesling trives godt med .

I tillegg var 2006 et gunstig år siden vekstsesongen var ekstra lang. Det skyldes tidlig blomstring og en kjølig sommer som ble avsluttet av en lang og tørr høst. Druene høstes i begynnelsen av mai, altså tilsvarende november på vår halvkule, som forklarer den rike gode frukten.

Pinot noir i støtet
Selve vinfremstillingen er helt uten hokus-pokus. Lav temperatur under gjæringen, rask omstikking men likevel slik at vinen beholdt noe av den naturlige kullsyren fra gjæringen. Hvilket kjennes som en lett prikking i munnen og som er typisk for en ung riesling. 2006-versjonen har etter to år i flaske ikke lenger dette preget, men er nå på vei over i sitt sekundære aromastadium.

New Zealand gir også europeisk pinot noir en utfordring. Om ikke terroirkarakteren er like utviklet som i Burgund, oppnås veldig god druekarakter. Mens Felton Road allerede er blitt legendarisk, og med matchende priser, er utgavene fra Seresin og Donaldson langt mer akseptable rent prismessig, og ikke så langt unna i kvalitet.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Pegasus Bay Riesling 2006

Produsent:
Pegasus Bay
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
New Zealand
Område:
Canterbury
Pris:
209,00 kr
Varenummer:
4919301
80 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen