Vannmannen i New York

Filip Wretman er vannsommelier på luksushotellet Ritz Carlton Battery Park på Manhattan, New York. Og foreløpig den eneste av sitt slag i hele verden.
Redaksjonen
15 Januar 2003 - 01:01

En sommelier er  som kjent en profesjonell vinkjenner og den som hjelper restaurantgjestene med å velge riktig vin til maten. Samtidig som det er sommelieren som i de fleste tilfellene bestemmer hvilke viner restauranten skal ha på vinkartet.

Internasjonal oppmerksomhet
Filip Wretman (26) som er sønnen til den legendariske svenske kokken Tore Wretman, har fått internasjonal oppmerksomhet som verdens første offisielle vannsommelier. - Det begynte egentlig bare for å skape noe nytt. Da vi åpnet restauranten ønsket vi å profilere oss som litt utenom det vanlige samt gi gjestene er tilleggsservice gjennom å gi dem både et godt utvalg av og bred kunnskap om vann, forteller han.

I nesten hver eneste artikkel som er skrevet om Ritz Carlton Battery Park som åpnet i januar er Wretman trukket frem som en kuriositet. Og da må vi vel si at målet er nådd. Blant annet dukker en japansk fotograf opp under intervjuet. Han er der for ikke mindre enn tredje gang for å ta bilder og skrive om Wretman.

Med eller uten kullsyre?
Wretman  er utdannet ved hotell og restauranthøyskolen Les Roches i Sveits. Men det var ikke der hans interesse for vann ble skapt, ei heller hvor han skaffet seg kunnskapene.

-Det finnes ikke noen utdannelse om vann. Jeg studerte helt på egen hånd.  Jeg tok derfor kontakt med alle verdens vanntapperier og fikk informasjon fra deres eksperter samtidig som jeg søkte selv i litteratur og selvsagt via internett.

I følge Wretman handler ikke vannkunnskap så mye om smak som tilfellet er for vin.
-Når vi snakker om vin så er smaken viktigst for hvordan den vurderes. Vann skal jo ikke smake så mye, derfor er det vanskelig å gi direkte anbefalinger og at det og det vannet passer best til den og den retten. Jeg bruker heller å anbefale vann uten kullsyre til forretter og hovedretter med delikate smaker. Vann med kullsyre passer best til desserter eller ost.

Filip Wretmans favorittvann:

Fiji - uten kullsyre
Meget nøytralt vann med relativt lavt mineralinnhold men høyt silisiuminnhold. Myk enkel smak. Vannet kommer fra underjordiske kilder på Fiji-øyene i Stillehavet. Kilden skal bestå av regnvann som falt for mange hundre år siden.

Evian - uten kullsyre
Mye mineraler, et helseriktig vann med høyt kalsiuminnhold men som smaker ganske spesielt, nesten metallisk, enten liker du det eller ikke.

San Pellegrino - med kullsyre
Ekstremt høyt mineralinnhold, mer enn 1000 mg pr liter. God smak med delikate små bobler. Sunt vann som smaker godt, en av storselgerne på det amerikanske markedet.

Voss - uten kullsyre
Luksusvann i en flaske som ser ut som en shampooflaske. Selges bare på utvalgte steder og er tilgjengelig i liten grad i Norden (kun Oro og Bagatelle, red. anm.) til tross for at det er fra Norge. Madonnas og Bonos favorittvann. Meget nøytral smak.

Tekst og foto: Johan Olander

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her