Vannmannen i New York

Filip Wretman er vannsommelier på luksushotellet Ritz Carlton Battery Park på Manhattan, New York. Og foreløpig den eneste av sitt slag i hele verden.

En sommelier er  som kjent en profesjonell vinkjenner og den som hjelper restaurantgjestene med å velge riktig vin til maten. Samtidig som det er sommelieren som i de fleste tilfellene bestemmer hvilke viner restauranten skal ha på vinkartet.

Internasjonal oppmerksomhet
Filip Wretman (26) som er sønnen til den legendariske svenske kokken Tore Wretman, har fått internasjonal oppmerksomhet som verdens første offisielle vannsommelier. - Det begynte egentlig bare for å skape noe nytt. Da vi åpnet restauranten ønsket vi å profilere oss som litt utenom det vanlige samt gi gjestene er tilleggsservice gjennom å gi dem både et godt utvalg av og bred kunnskap om vann, forteller han.

I nesten hver eneste artikkel som er skrevet om Ritz Carlton Battery Park som åpnet i januar er Wretman trukket frem som en kuriositet. Og da må vi vel si at målet er nådd. Blant annet dukker en japansk fotograf opp under intervjuet. Han er der for ikke mindre enn tredje gang for å ta bilder og skrive om Wretman.

Med eller uten kullsyre?
Wretman  er utdannet ved hotell og restauranthøyskolen Les Roches i Sveits. Men det var ikke der hans interesse for vann ble skapt, ei heller hvor han skaffet seg kunnskapene.

-Det finnes ikke noen utdannelse om vann. Jeg studerte helt på egen hånd.  Jeg tok derfor kontakt med alle verdens vanntapperier og fikk informasjon fra deres eksperter samtidig som jeg søkte selv i litteratur og selvsagt via internett.

I følge Wretman handler ikke vannkunnskap så mye om smak som tilfellet er for vin.
-Når vi snakker om vin så er smaken viktigst for hvordan den vurderes. Vann skal jo ikke smake så mye, derfor er det vanskelig å gi direkte anbefalinger og at det og det vannet passer best til den og den retten. Jeg bruker heller å anbefale vann uten kullsyre til forretter og hovedretter med delikate smaker. Vann med kullsyre passer best til desserter eller ost.

Filip Wretmans favorittvann:

Fiji - uten kullsyre
Meget nøytralt vann med relativt lavt mineralinnhold men høyt silisiuminnhold. Myk enkel smak. Vannet kommer fra underjordiske kilder på Fiji-øyene i Stillehavet. Kilden skal bestå av regnvann som falt for mange hundre år siden.

Evian - uten kullsyre
Mye mineraler, et helseriktig vann med høyt kalsiuminnhold men som smaker ganske spesielt, nesten metallisk, enten liker du det eller ikke.

San Pellegrino - med kullsyre
Ekstremt høyt mineralinnhold, mer enn 1000 mg pr liter. God smak med delikate små bobler. Sunt vann som smaker godt, en av storselgerne på det amerikanske markedet.

Voss - uten kullsyre
Luksusvann i en flaske som ser ut som en shampooflaske. Selges bare på utvalgte steder og er tilgjengelig i liten grad i Norden (kun Oro og Bagatelle, red. anm.) til tross for at det er fra Norge. Madonnas og Bonos favorittvann. Meget nøytral smak.

Tekst og foto: Johan Olander

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen