Vårlig elegant

Ukens vin er denne gang i flertall, én klassisk, delikat vin og elegant utgave og en noe mindre klassisk men likevel vellaget, og ikke minst hendig på grunn av emballasjen. Samtidig får du en flott oppskrift på kjøpet vel tilpasset vinen.
Redaksjonen
30 Mai 2001 - 14:23

Ingenting er så vårlig som en godt laget sauvignon blanc. Med sin friske fruktighet som gir assosiasjoner til grønne frukter. Og aller helst vil vi at den skal komme fra den beste kilden for denne druen, nemlig Loire-dalen. Sancerre er den mest kjente appellasjonen for sauvignon blanc. Her har jordsmonnet høyt innhold av mineraler, som kalk i forskjellige utgaver og flintstein.

Og det er akkurat disse mineralene i kombinasjon med klimaet som bidrar til den klassiske Sancerre-stilen og som gjør den annerledes enn sauvignon blanc fra andre vekstforhold. Og særlig fra varme breddegrader hvor aromaene ofte blir intenst tropiske og i noen tilfeller påtrengende. Et forhold som kan skape problemer i forhold til maten vinen skal følge, spesielt hvis retten også er av det klassiske og kanskje sarte slaget som eksempelvis hvit fisk med sitrussmørsaus.

Domaine de la Villaudière Sancerre 2013 (30913) fra Jean-Marie Reverdy  er et utmerket eksempel på den rene stilen. Nesen er ikke overveldende men likevel karakteristisk med frisk syrlig frukt og flint. Smaken følger opp og er ren tvers gjennom, behagelig fylde og god frisk ettersmak.  Korrekt, er en god karakteristikk. De fleste foretrekker viner av denne typen så unge som mulig.

Men den gode syrestrukturen i vinen gjør at den vil utvikle seg noe, syrene vil rundes av og mineralpreget vil blir mer tydelig etter et år til. Bruksområdene er mange, selv om dette er en typisk matvin, er den også velegnet som aperitiff hvis du serverer noe å bite i ved siden av. Ellers er skalldyranretninger et godt valg, samt hvit fisk både kokt og stekt, og asparges med hollandaise.

Ukens vin nummer to er også fransk men født under helt andre forhold. Mens Jean-Marie Reverdy er en liten vingård innenfor et skarpt definert område, er Fortant De France Sauvignon Blanc 2000 (45464) (for 2 liter) en Vin du Pays d'Oc som omfatter store deler av det sørlige Frankrike. Produsenten er gigantiske Fortant de France/Skalli som for øvrig la grunnen for den enorme suksessen viner fra Languedoc nyter i dag, ikke minst i det norske markedet.

Selv om den er en Vin du Pays fra boks, er Fortant de France Sauvignon Blanc 2000 en vellaget vin, ren og fruktig med god friskhet som holder seg hele veien, ettersmaken er behagelig frisk. Langt mindre komplisert enn sancerre'en men lett å like og selvfølgelig praktisk på grunn av emballasjen. Bruksområdene er ganske mange, fra aperitiff/terrassevin til forretter, salater og fisk. Som denne retten som produsenten har testet til:

Sesamlaks
(4 porsjoner)
8 bambusgrillspyd
2 ts salt
8x100 g laksefilet uten skinn
½ ts chilipepper
3 ss sesamfrø
3 ss olivenolje
1 squash
1 rødt eple
saften av ½ sitron
2 avocado
1 rødløk

Marinade/dressing:
2 ss Dijon-sennep
1 ss honning
2 ss vann
1 dl olivenolje
salt

Bløtlegg grillspydene i vann i 20 minutter. Tre laksefiletene på hvert sitt spyd. Bland olje, salt, chili og sesamfrø og vend laksespydene i blandingen. Stek i varm grillpanne eller på grillen i 2 minutter på hver side. Bland ingrediensene til dressingen og smak til med salt. Skjær squashen i skiver og grill lett på hver side. Skjær epler og avocado i skiver og bland med sitronsaft. Skjær rødløk i tynne skiver og bland med eple og avocado. Drypp dressingen over og server sammen med laksespyd og squash.

Matfoto: Eksportutvalget for fisk

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her