Varme fra sør

Nordmenn liker vin med varme, ikke i form av høy alkohol, men aromaer som får oss til å tenke på varmere tider og strøk. Ukens vin har disse egenskapene. Den lar seg også drikke selv om solen skulle finne på å skinne ute. 14.04.99.
Redaksjonen
15 Mars 1999 - 00:50

Vinen vi har valgt denne uken, Copertino 1995, inneholder 95 prosent negroamaro. Og er representativ for hva denne søritalienske druen kan by på: Søtlige animalske aromaer i duften og smaken som er saftig med en fin bitterhet fra midten av smakskurven. De søte tonene av tørket frukt balanseres godt av friske syrer.
 
En god matvin til en vidt spekter av retter, fra torsk og laks med for eksempel soyasaus til kyllinggryter og enkle retter av annen fugl og vilt, som finnbiff. Og selvsagt utmerket til italiensk aften eller buffet. Prisen er behagelig, kroner 95,70, men den må bestilles (varenr. 31376, bestillingsutvalget) her eller hos ditt lokale pol hvis det ikke har vært så fornuftige å ta den inn som tilleggsutvalg.
 
Sør-Italia kommer stadig sterkere på kvalitetsbanen hva vin angår. Men tiden da denne enorme vingården så å si kun produserte tynt skvip som ble blandet med like dårlig vin fra andre land eller dannet basis for sterkviner som vermut, er på langt nær over. Store deler av dagens volum blir enten destillert eller går med til produksjon av druekonsentrat.
 
Fylket Apulia som grenser mot Adriaterhavet kjemper med Sicilia om å være Italias største vinproduserende region. Bare to prosent av produsert volum i Apulia tilhører kvalitetssegmentet. Copertino 1995 fra det utmerkede kooperativet med samme navn som DOC''et (denominacione origine controllada) er blant disse. Apulia er imidlertid fortsatt et uland vinmessig, men utviklingen går i riktig retning. Opprensingen i vinmarkene har resultert i satsing på lokale vindruer med egenart og potensial. Som negroamaro. Navnet forteller mye; en drue som gir vin med god farge og med bittersøte aromaer og fine syrer. Som ukens vin.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
14.04.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her