Varme fra sør

Nordmenn liker vin med varme, ikke i form av høy alkohol, men aromaer som får oss til å tenke på varmere tider og strøk. Ukens vin har disse egenskapene. Den lar seg også drikke selv om solen skulle finne på å skinne ute. 14.04.99.
Redaksjonen
15 Mars 1999 - 01:50

Vinen vi har valgt denne uken, Copertino 1995, inneholder 95 prosent negroamaro. Og er representativ for hva denne søritalienske druen kan by på: Søtlige animalske aromaer i duften og smaken som er saftig med en fin bitterhet fra midten av smakskurven. De søte tonene av tørket frukt balanseres godt av friske syrer.
 
En god matvin til en vidt spekter av retter, fra torsk og laks med for eksempel soyasaus til kyllinggryter og enkle retter av annen fugl og vilt, som finnbiff. Og selvsagt utmerket til italiensk aften eller buffet. Prisen er behagelig, kroner 95,70, men den må bestilles (varenr. 31376, bestillingsutvalget) her eller hos ditt lokale pol hvis det ikke har vært så fornuftige å ta den inn som tilleggsutvalg.
 
Sør-Italia kommer stadig sterkere på kvalitetsbanen hva vin angår. Men tiden da denne enorme vingården så å si kun produserte tynt skvip som ble blandet med like dårlig vin fra andre land eller dannet basis for sterkviner som vermut, er på langt nær over. Store deler av dagens volum blir enten destillert eller går med til produksjon av druekonsentrat.
 
Fylket Apulia som grenser mot Adriaterhavet kjemper med Sicilia om å være Italias største vinproduserende region. Bare to prosent av produsert volum i Apulia tilhører kvalitetssegmentet. Copertino 1995 fra det utmerkede kooperativet med samme navn som DOC''et (denominacione origine controllada) er blant disse. Apulia er imidlertid fortsatt et uland vinmessig, men utviklingen går i riktig retning. Opprensingen i vinmarkene har resultert i satsing på lokale vindruer med egenart og potensial. Som negroamaro. Navnet forteller mye; en drue som gir vin med god farge og med bittersøte aromaer og fine syrer. Som ukens vin.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
14.04.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for
+
Ukens vin

Skal du ha en treliter på lur i sommer, er det denne du skal gå for

Den er både innsmigrende og karaktersterk som skapt for vinkos rundt bålet eller under varmelampen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Guide
Oppskrifter nypotet

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her