Varme og kalde drinker i jula

Så løfter vi våre begre, og ønsker hverandre en riktig god jul. Akkurat som tidligere år. I vikingtiden skålte man i øl, og ønsket ikke bare god jul, men også fred. En god skikk som også bør etterfølges i vår tid.
Redaksjonen
22 Desember 2000 - 18:35

Øl kan være en hyggelig drikk i flere sammenheng, men når det er jul, vi venter gjester, en fin stemning av forventning og fest, da vil man kansje servere noe utover det vanlige. Kaffe? Med et stenk godt i og kanskje litt krem på toppen. Te? Med litt ny finesse og en anelse spennende smaksbrytning. Bowl? Et utmerket forslag når man ha invitert flere gjester. Skal man by på en bowl, bør man tenke på at den skal smake godt, være vakkert servert, men glem ikke de som velger å kjøre bil.

Velkommen til oppskrifter på julens varmende drikker, og hvorfor ikke ta en smak når vinterforkjølelsen kommer?

Cafè anglais
2 personer

½ kopp sterk kaffe pr. person
1 ts sukker
1 ss kakao
1 ss vaniljeis
1 dl iskald melk

Rør kaffe med sukker og kakao
Avkjøles evnt. i kjøleskap.
Ved servering tilsettes vaniljeis og melk.
Drikkes kald med sugerør.

Cafè au Rhum
4 personer

8 ss kaffe
1 l vann
8 sukkerbiter
1 appelsin
4 nellikspiker
8 kanelstenger
2½ dl mørk rom

Kok opp vann og kaffe i en kaserolle. Gni sukkerbitene mot appelsinsakellet, så de tar til seg smak.
Hell sukkeret i Rum sammen med nellik, kanel og litt appelsinskall. Varm opp.
Hell over kaffen, og la det trekke i ca 3 min.
Kjør blandingen igjennom en sil, og server det varmt.
Oppskriften er beregnet til 2 kopper pr. person.

Cafè Brûlot
4 persjoner

¾ dl cognac
4 sukkerbiter
4 nellikspiker
1 kanelstang
4 kopper sterk kaffe

Cafè Brûlot stammer fra New Orleans, der en fransk krovert gjorde denne kaffen til en av sine spesialiteter.
Brûlot betyr brennende.
Cognacen helles i en kobberpanne sammen med sukker, nellik og kanel. Varmes forsiktig, må ikke koke.
Hell opp kaffe i fine kopper. Tenn på cognacen, og hell den forsiktig i kaffen med en skje.
Med litt øving, kan man få cognacen til å fortsette å brenne en liten stund i kaffen.
Til denne kaffen serveres de riktig fine småkakene.

Cafè d`amour
2 personer

2 små kopper sterk kaffe
2 knivspisser med kakao
2 knivspisser med kanel
8 ts Cointreau
2 kanelstenger

Fyll de oppvarmede koppene til 3/4 med kaffe.
Tilsett kakao og kanel. Hell i Cointreau.
Sett en kanelstang i koppen til å røre med.

Cafè Orange
2 personer

1/2 kopp sterk kaffe pr. person
sukker
2 ts finhakket appelsinskall
8 ts cognac
vispet kremfløte
appelsinskal

Hell kaffen i oppvarmede kopper, og søt lett med sukker.
Hell i Cognac og det finhakkede appelsinskallet og rør lett.
Topp kaffen med et tykt lag pisket kremfløte, og heng appelsinskallet
som skal være skåret i spiral, på kanten av koppen.

Fersken bowl
6 personer

1 flaske rødvin
5 dl tørr sherry
2 dl sukker
1 sitronskalk
3 nellikspiker
4 hermetiserte halve fersken
Til flambering
1¼ dl arrak
lyst kandissukker

Bland rødvin, sherry og sukker i en kaserolle.
Stikk nellikspikerne i sitronskalken, og legg den i vinen.
Varm opp. Må ikke koke.Ta bort sitronen.
Hell vinen i en ildfast bolle, fonduegryte el. l.
Håll vinen varm over spritflamme på bordet.
Skjær de avrennte ferskene i store terninger, og varm dem i en panne.
Varm arraken lett i en kjele. Må ikke koke.
Ta pannen med de oppvarmede ferskene vekk fra platen og hell på den oppvarmede arraken, tenn på.
Når flammene slukker, hell ferskene over i vinblandingen. .
Legg noen biter kandissukker i egnet serveringsglass, og hell over den varme vinen.

Glühwein
4 personer

1 l rødvin
2 dl sukker
1 kanelstang
3 nellikspiker
skall av ½ sitron

Varm rødvin, sukker, kanel og nellik i en gryte. Må ikke koke.
Filtrer vinen gjennom en sil, og server i glass som tåler varme.
Legg en bit sitronskall i hvert glass.
 

Gløgg
8-10 personer

2 l rødvin
1 dl 60% sprit
1 kanelstang
10 nellikspiker
1 ts kardemumme
2 dl sukker
mandler og rosiner

Bryt kanelen i biter og legg det i et glass med skrulokk.
Tilsett nellik og kardemumme, og hell over spriten.
Skru lokket godt igjen, og la glasset stå i romtemperatur til neste dag.
Sil av spriten gjennom et filter. Skåld og tørk mandlene lett før de grovhakkes.
Hell rødvin og sprit i en kaserolle. Tilsett mandler og rosiner etter smak.
Varm gløggen langsomt. Må ikke koke.

Varm Toddy
1 person

¾ dl whisky
¾ dl vann
1 ts sukker
revet skall av sitron
1 nellikspiker
1 knivspiss kanel
1 skive sitron

Varm om whisky og vann med sukker, uten å la det koke.
Tilsett en bit sitronskall i form av en lang strimmel.
Tilsett kanel og nellik og la toddyen få trekke uten å koke ca. 5 min.
Fisk opp sitronskall og nellik før servering i krus.

Julebowl
8-10 personer

1 appelsin
10 sukkerbiter
2 l rødvin
1 kanelstang
¼ ts revet muskatnøtt
500 g kjernefrie hermetiske kirsebær
4 ss kirsebærlikør

Vask appelsinen og tørk lett.
Gni sukkerbitene mot skallet, slik at de blir gule.
Varm sukker, rødvin, kanel og muskatnøtt i en gryte til det dannes et hvitt skum.
Ta gryten fra varmen og la den avkjøle
Tilsett kirsebær med lake og kirsebærlikør.
Sett bowlen i kjøleskap ca 2 timer.
Ta bort kanelstangen og hell opp bowlen i en stor glassskål, eller i flotte glass.

Kardinalbowl
8 personer

3 appelsiner
revet skall av 1 appelsin
2 skiver ananas
1 knivspiss kanel
1 knivspiss nellik
2 ss sukker
1 flaske halvtørt hvitvin
1 flaske rød bourgogne
Frukt til garnering

Sett vinen i kjøleskap.
Vask appelsinene, tørk dem lett og riv skallet.
Ta vekk det hvite, og skjær fruktkjøttet i tynne skiver som legges i en vakker skål.
Skjær ananas i små biter, og legg dem i skålen sammen med det revne appelsinskallet, kanel, nellik, sukker og halvparten av det hvite vinet.
Dekk skålen til, og la det få trekke i kjøleskapet over natten.
Hell drikken gjennom et filter, og tilsett resten av den hvite vinen samt bourgognen.
Server bowlen kald. Ved servering, legg noen skiver frisk frukt; pærer, appelsin, eple, i hvert glass før bowlen helles over.

Krambambuli
6-8 personer

1½ l vann
3 ss svarte teblad
1 flaske rødvin
revet skall av 1 sitron
½ ts kanel
250 g sukkerbiter
2½ dl cognac

Kok opp vannet. Legg tebladene i en kanne, og hell det kokende vannet over. La trekke i 5 min.
Varm raskt opp rødvin med sitronskall, sitronsaft, kanel, og sil deretter teen i vinen.
Sett den varme kjelen på et et egnet serveringsbord. Legg sukkerbitene i en sil, hold den over gryten, hell på cognac og tenn på.
Når sukkeret har smeltet og rent ned i krambabulien, er drikken ferdig. Serveres i glass som tåler varme.
 

Kryddersterk varmer
8-10 personer

1 flaske rødvin
1 flaske muscatell
2½ dl søt hvit vermouth
1 ss angostura
100 g rosiner
revet skall av 2 appelsiner
1 ts kardemumme
5 nellikspiker
1 syltet ingefær
½ kanelstang
1 dl 60% sprit
2 dl sukker
100 g skåldet mandler

Hell rødvin, muscatell, Vermouth og angostura i en stor gryte og varm det opp langsomt.
Tilsett rosiner, appelsinskall, kardemumme, nellik, finhakket syltet ingefær og kanelstang.
Når drikken er varm ( må ikke koke) tilsettes sprit, sukker og mandler.
Varmes opp og serveres rykende varm.

Alkoholfri bowl
Oppskriften gir 4 l ferdig drikke

2 1/2 l vann
8 nellikspiker
2 kanelstenger
30 teposer twinings breakfast
sukker
1 1/2 l eplejuice
1/2 dl presset sitronsaft.
4 syrlige epler med skall

Kok opp vann med nellik og kanel.
Legg i teposene og la det få trekke i 5 min.
Sil teen, tilsett sukker, juice og sitronsaft.
Varm det forsiktig opp, bør ikke koke.
Serveres varm med tynne skiver av eple.

Tekst og oppskrifter: Mai Rødsten.
Foto: Schweppes.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her