Varslerne blir ikke hørt

Varslerne blir ikke hørt

Et anonymt brev fra en ansatt i Vinmonopolet antyder ufine metoder og en misnøye med ledelsens vilje til å ta kritikk.

Brevet som er sendt til Apéritifs ansvarlige redaktør, Aase E. Jacobsen, er en kommentar til saken om at polet struper valgfriheten . Innsenderen som arbeider i en av Vinmonopolets butikker, velger å være anonym og begrunner valget av anonymitet med "V-ledelsen har dessverre lange tradisjoner med bruk av represalier overfor såkalte "illojale" medarbeidere som setter spørsmålstegn eller kritiserer den mer eller mindre sammenhengende strøm av meningsløse forordninger som vi er tvunget til å forholde oss til."

Les også: Tenker bare lønnsomhet

Begrensninger i datasystemet
I brevet avsløres det hvilke metoder polledelsen benytter for å hindre at butikkene bruker BU-varer i sine lokallister:

"85-100 % av produktene som lanseres i dette (basis) sortimentet går til strykning ved første og beste anledning. Dette er for lengst definert som et stort problem i (markeds- og produkt-) avdelingen. For da å blåse kunstig liv i disse produktene, begrenses så butikkenes mulighet til å supplere sortimentet sitt med, vanligvis, bedre produkter fra andre sortimenter, som f.eks. bestillingsutvalget. Basismerkene - håper man - vil da få et økt salg. Dette har faktisk gått så langt at Vinmonopolets nye butikkdata-anlegg har en innebygd "sperre" som trer i kraft når butikken har sitt tildelte max-antall av varer fra BU. Når man da, f.eks. har 90 merker registrert i sortimentet, er det ikke mulig for butikken å bestille opp flere. Det er da kun åpent for kundeordrer."

Skuffete kunder
Thor M. Aamodt, ekspeditør på Bekkestua-polet som tilhører den mest velassorterte butikkategorien, kan bekrefte at det er en sperre som trer i kraft når antallet BU-varer i det lokale sortimentet passerer en grense. Han har hatt ansvaret for Bekkestuas lokalliste de siste årene, og opplevde de nye restriksjonene for lokallistenes omfang som håpløse. - Det er lite motiverende nå når lokallisten er så lite fleksibel, sier han. Bekkestuas lokalliste har gått ned fra rundt 500 til 280 produkter. - Mange vininteresserte er skuffet over for eksempel utvalget i Bordeaux-hylla, sier Aamodt.

Les også: Polet er i fare

Erlend Leinum, direktør for innkjøp og vareforsyning i Vinmonopolet, avviser imidlertid påstandene:
- Vi vil jo selvfølgelig at butikkene våre skal overholde de retningslinjene vi fastsetter, men jeg kan avkrefte påstanden at det ligger en "sperre" inne i det nye systemet vårt. Han hevder samtidig at strykprosenten ligger på 60-65 prosent etter et år, og ikke nærmere 100 prosent som antydet i brevet fra innsenderen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen