Veldedighet i Asti

Bak det lange navnet, Consorzio Barbera d'Asti e Barbera del Monferrato, skjuler det seg produsenter av vin fra barbera-druen i Asti- og Monferrato-området i Piemonte. Hvert år arrangeres en auksjon som innebærer at de 16 beste fatene blant de "innsendte"
Redaksjonen
28 Januar 1999 - 01:54

Arrangementet markedsføres over hele Italia og vininteresserte fra inn- og utland er med og byr på godbitene. I tillegg til auksjonen hvor de 16 vinene kan avsmakes, arrangeres det middag hvor en lokal kokk- og servitørskole står for både mat og servering med lokalt tilsnitt og vinprodusentene holder åpent hus for besøkende.
 
Barbera d'Asti og del Monferrato er for øvrig lite beskrevne vinblad i Norge. Barbera-druen representerer 50 prosent av vingårdbeplantingene i Piemonte og er den nest hyppigst dyrkede drue i hele Italia etter sangiovese. Det som kjenntegner druen er stor fruktighet og ikke minst syrerikhet. Lagringspotensiale varierer sterkt med hvor druene kommer fra og hvem som har stått for vinifikasjonen. Her som de fleste andre steder er det viktig å merke seg produsentens navn (ikke alle produsenter er medlemmer i konsortiet). For slik italienerne vanligvis vil ha sin barbera d'Asti (lett, frisk og saftig), samsvarer ikke med den norske rødvinsmaken.
 
Det finnes heldigvis alternativer som kan tilfredsstille selv den mest kresne. Og da snakker vi om konsentrerte viner med duft og smak av overmodne kirsebær, bitter undertone og nydelig syre: Alfieri Boffa, Cascina Castlet (Maria Borio), Scarpa, Livio Pavese, Bava, Neirano, La Torre di Castelrocchero lager alle meget gode viner. Nye fat-bølgen har nådd også denne appellasjonen.
 
Den nye barbera kalles denne stilen og det benyttes både nye franske barriques og relativt nye slovenske store fat. Den karakteristiske fruktigheten kan imidlertid lett overdøves av eikepreget, og da er det et spørsmål om like eller ikke like, selv om fatlagring bidrar med tanniner som jo barbera har lite av. Enkelte overeikede utgaver minnet dessverre for mye om lette utgaver av australsk shiraz. Og det lager de bedre og billigere down under.
Tekst Aase E. Jacobsen
27.02.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her