Velduft til rakefisken

Rakefisk er det like mange meninger om som politikk. Men at det trengs smakskraft i glasset når rakefisken inntas er alle enige om. Og de mest ihuga rakefiskelskerne nekter å drikke noe annet enn akevitt.
Redaksjonen
25 Oktober 2000 - 17:03

Og landets eneste lovlige destillatør, Halvor Heuch hos Arcus Produkter, liker rakefisk som sier fra, er skikkelig moden og ikke på noen måte luktfri. Det er nok derfor han har komponert en akevitt som matcher de kraftige eksemplarene av rakefisk. Høstens nyhet på akevittfronten heter derfor bare Rakefiskakevitt (varenr. 39568, kr 314, bestillingsutvalg) og ble egentlig lansert i fjor under Rakefiskfestivalen på Fagernes og da i et svært begrenset kvantum.

Den "kommersielle" rakefiskakevitten er bygget på smaksretningen til Oplandske. Hvorfor Heuch ikke i stedet valgte Drammens-akevitten som jo kommer fra samme fylke som rakefisken, nemlig Buskerud, skyldes nok at Oplandske-stilen passer bedre til rakefiskaromaene.

I følge Hroar Dege som har forfattet en flott bok om de norske akevittene, stammer Oplandske-akevitten fra begynnelsen av 1800-tallet da alle Napoleons kriger skapte økende etterspørsel etter brennevin, og det krydrete brennevinet ble fort en mote som spredte seg til Norge. Derfor består krydrene i Oplandske ikke bare av karve som vi alltid har hatt nok av her til lands men også av mer eksotiske krydder som koriander.

Oplandske er en elegant akevittstil, og det er for så vidt også Rakefiskakevitten, men mye kraftigere enn eksempelvis Oplandske Tre Stjerner. Og ikke så kompleks som Oplandske Gammel. For Rakefiskakevitten er det brukt yngre sherryfat enn for Oplandske Gammel hvilket gjør at den er noe mer fatpreget.

Rakefiskakevitt er utmerket som koseakevitt når du bare har lyst på en litt skarp en som ikke er altfor skarp. Arcus Produkter som foreløpig har monopol på å fremstille brennevin på norsk jord (en vinimportør lobber for tiden iherdig for å få opphevet monopolet) har fra før av spesialakevitter for smalahove (God Gamal Smaladram), lutefisk og nå snart Bacalaoakevitt i tillegg til de lokale variantene som Throndhjemsaquavit, Gammel Porsgrund og Drammens Aqvavit. Hva blir det neste? Syltelabbakevitt?

Ukens vin på mobilen
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1980.

Pris for tjenesten er Kr 3, - per mottatte melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her