Denne klassiske kransen er et nydelig bakverk. Det både ser usedvanlig fristende ut og duften som sprer seg i huset er ubetalelig – hemmeligheten er sitronskall . Har du lyst er det selvfølgelig ingen ting i veien for å pynte kransen med melisglasur, men det er slett ikke nødvendig.
• Flere gode oppskrifter på søt gjærbakst
Trondheim har for øvrig en rose i byflagget sitt, og man finner også blomsten på byens middelaldersegl. Det er nok ikke det velduftende bakverket som hedres her, snarere symboliserer rosen med åtte kronblader byen og bynavnet, Nidarrosen, eller Trondheimsrosen.
Denne kringlen smaker ypperlig sammen med en kopp god te, gjerne en earl grey. Sitrusaromaene i denne klassiske, smakssatte teen er som skapt for dagens bakverk.
Trønderrose
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Løs gjæren opp i lunken melk, tilsett sammenvispet egg og deretter sukker og sitronskall. Ha i halvsmeltet smør og hvetemel til passe deig.
Arbeid deigen jevn, uten å elte for mye. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
Bløtlegg rosinene.
Trill deigen ut til en cirka 1 meter lang pølse. Kjevle den ut så den blir 25 cm bred.
Rør sammen smør, sukker og kanel, og smør dette på deigen. Dryss over rosiner og mandler. Rull deigen sammen til en fast pølse.
Skjær deiglengden i to på langs. Tvinn så de to delene sammen igjen, slik at snittflaten vender ut og opp. Legg deigen som en rund eller oval ring på en stekeplate med bakepapir.
Sett ovnen på 190° C. Etterhev kringlen under plast og et klede på et lunt sted mens ovnen varmes opp. Pensle med egg og strø eventuelt med litt hakkede mandler.
Stekes nederst i ovnen ved 190 °C i 30-35 minutter. Avkjøles på rist.
Flere deilige oppskrifter på kaker
Her får du vært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Opplysningskontoret for brød og korn
Foto: Opplysningskontoret for brød og korn
Hver torsdag serverer vi deg Ukens kake, Apéritifs rykende ferske spalte.