Velduftende bakverk

Velduftende bakverk

Det er lite som lukter så hjemmekoselig som rykende fersk gjærbakst. Trønderrose er så absolutt intet unntak.

Denne klassiske kransen er et nydelig bakverk. Det både ser usedvanlig fristende ut og duften som sprer seg i huset er ubetalelig  – hemmeligheten er sitronskall . Har du lyst er det selvfølgelig ingen ting i veien for å pynte kransen med melisglasur, men det er slett ikke nødvendig.

Flere gode oppskrifter på søt gjærbakst

Trondheim har for øvrig en rose i byflagget sitt, og man finner også blomsten på byens middelaldersegl. Det er nok ikke det velduftende bakverket som hedres her, snarere symboliserer rosen med åtte kronblader byen og bynavnet, Nidarrosen, eller Trondheimsrosen.

Denne kringlen smaker ypperlig sammen med en kopp god te, gjerne en earl grey. Sitrusaromaene i denne klassiske, smakssatte teen er som skapt for dagens bakverk.

Trønderrose

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

2.5 dl
1 stk
1 stk
1 stk

Fremgangsmåte

Løs gjæren opp i lunken melk, tilsett sammenvispet egg og deretter sukker og sitronskall. Ha i halvsmeltet smør og hvetemel til passe deig.

Arbeid deigen jevn, uten å elte for mye. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.

Bløtlegg rosinene.

Trill deigen ut til en cirka 1 meter lang pølse. Kjevle den ut så den blir 25 cm bred.

Fyll:

Rør sammen smør, sukker og kanel, og smør dette på deigen. Dryss over rosiner og mandler. Rull deigen sammen til en fast pølse.

Skjær deiglengden i to på langs. Tvinn så de to delene sammen igjen, slik at snittflaten vender ut og opp. Legg deigen som en rund eller oval ring på en stekeplate med bakepapir.

Sett ovnen på 190° C. Etterhev kringlen under plast og et klede på et lunt sted mens ovnen varmes opp. Pensle med egg og strø eventuelt med litt hakkede mandler.

Stekes  nederst i ovnen ved 190 °C i 30-35 minutter. Avkjøles på rist.

Flere deilige oppskrifter på kaker

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hver torsdag serverer vi deg Ukens kake, Apéritifs rykende ferske spalte.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen