Vellagret og godt

En godt lagret, om enn ikke helt moden årgangsportvin, Graham's Malvedos 1986, gikk av med seieren i andre del av Apéritifs portvinstest.
Redaksjonen
01 Januar 1999 - 02:00

Panelet hadde ventet seg flere viner i toppskiktet når kremen fra Douro-dalen testes, nemlig Vintage, Colheita og Late Bottled Vintage (LBV). Men er godt fornøyd med de som ble verdiget fire stjerner eller mer. Som Graham''s Malvedos 1986, en single Quinta port, altså laget av druer fra én enkelt eiendom. Hvilket er vanligst å gjøre i år hvor den valige vintage ikke klassisfiseres. De beste vintageportvinene har det imidlertid fortsatt best i kjelleren. Bortsett fra Graham''s 80-utgave. Den er perfekt moden nå. Testens eneste 1994-vintage, fra Churchill, falt litt gjennom. Årsaken er trolig at den er gått i fase, altså i en form for hvileperiode, hvor den ikke gir så veldig mye. Det gjelder i alle fall andre 94''ere fra andre hus. Uansett skal ikke disse vinene fra en av århundrets beste årganger drikkes på mange, mange år ennå.

Late bottled vintage er dermed et bedre alternativ for nåkonsum. Taylor''s LBV 1991 og Churchill''s Traditional LBV 1990 er to gode utgaver. Til sjokoladekaken eller -desserten er førstnevnte den beste, mens Churchill nytes best i godstolen, og hvorfor ikke med en sigar, som .? Colheita-vinene skuffet en del da samtlige er vellagrede viner, med 20-30 år bak seg i Oportos kjellere, men som likevel ikke har klart oppholdet som forventet. Dessuten er prislappen for colheitaene i testen for høy.

Meget gode kjøp
Taylor''s Late Bottled Vintage 1991 7047
Graham''s Malvedos Vintage 1986 36820
Burmester Vintage 1989 2314 (VT)

Gode kjøp
Churchill''s Traditional Late Bottled Vintage 1990 7009
Rozés Vintage 1991 36012
Quinta de la Romaneira Vintage 1990

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Christine Rein, restaurantsjef, Bagatelle og Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden.

Testen, som ble gjennomført 28. oktober 1998, omfatter de aller fleste portviner i kategorien LBV, Colheita og Vintage i salg i Norge i smaksøyeblikket. De ble smakt blindt etter kategori. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene, utover generell gruppe, før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte portvins identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:

Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av den enkelte portvins kvalitet uten hensyntagen til hva den koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. september 1998. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene. (NB! På grunn av avgiftsendringer i 2000 er priser fjernet fra testen ved oppdatering).

LATE BOTTLED VINTAGE

****
Taylor''s Late Bottled Vintage 1991
7047
Testutvalg
Brand Partners
Mørk, tett rød med brun kant. Kraftig duft av kirsebær og mørke bær, sviskekompott, sedertre, fat og tobakk. Rundt anslag, flott balansert smak som sitter godt. Veldig god syre som bare roper på en mektig sjokoladekake. Meget godt kjøp. NB. 1991-årgangen er nå erstattet av 1992 som selvsagt er mer fruktdrevet i øyeblikket.

****-
Churchill''s Traditional Late Bottled Vintage 1990
7009
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Moden farge. Innsmigrende duft med kaffe og kakao, kanel, søte moreller og kjernefrukt. Bløtt anslag, god smaksrikdom, balansert sødme. Ørlite trekk for en smule for lav syre og litt for mye alkohol. Veldig tilgjengelig portvin som egner seg best til peiskosen, ikke til desserter. Godt kjøp.

***+
Graham''s Late Bottled Vintage 1991
20
Basisutvalg
Stenberg & Blom
Mørk rubinrød. God duft av mørke bær, karamell og fat. Mild og balansert smak med fint fruktpreg, fine syrer og god lengde. Passer til bærdesserter. Verd prisen.

Quinta do Noval Late Bottled Vintage 1992
Bestillingsutvalg
Vinarius
Mørk blårød farge. Skarp duft av kirsebær og kompott av mørke bær. Smaken er som duften med en del syrer i midtfasen. Krydret finish. Denne portvinen krever en dessert som sjokolade marquise. Verd prisen.

Niepoort Late Bottled Vintage 1992
7383
Bestillingsutvalg
WineTailor
Mørk rød med hint av brunt. Overveldende duft av kirsebærkjerner søt lakris, kaffe, lær. Rundt og søtt anslag, OK syrer, god harmoni. Prøv den til multer. Verd prisen.

Smith Woodehouse Late Bottled Vintage 1984
11093
Basisutvalg
Nordic Wine & Spirits
Flott burgunderrød farge. Litt anonym duft med snev av svarrte bær, kaffe og Valrhona-sjokolade. Imøtekommende smak, litt for kommersiell. "LBV for damer", var den mannlige delen av panelets konklusjon. Verd prisen.

COLHEITA

***+
Niepoort Colheita 1978
7386
Bestillingsutvalg
WineTailor
Nesten gjennomsiktig rødgul farge. Fremtredende alkohol i nesen, men også appelsinskall og nøtter. Smaken balanserer mot duften, behagelig syresnert og fin men ikke lang nok ettersmak. Alkoholstikket i nesen trekker ned. Passer til ost av typen Port Salut. For dyr.

Romariz Colheita 1963
30014
Bestillingsutvalg
Gavin
Dyp brunoransje. Tørre aromaer som alkohol, nøtter, lys sjokolade og trevirke i nesen. Lett men elegant smak. Godt sammensatt. Nytes til desserter med nøtter. For dyr.

***-
Wiese & Krohn Colheita 1978
7886
Bestillingsutvalg
Westport Wine & Spirits
Rødgul farge. Litt ufrisk, rånese med innslag av valnøtter, sjokolade og appelsinskall. Enkel og ukomplisert med noe krydder i finishen. Kort. For dyr.

Porto Pocas Colheita 1964
3113
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Mørk brunoransje. Duft av nøtter, sjokolade, trevirke og sitrus. Søtt anslag med friske syrer, en god del krydder og brente mandler. Relativt lett stil. For dyr.

VINTAGE

****+
Graham''s Malvedos 1986
36820, kun halvflaske
kun Horeca
Stenberg & Blom
Mørk rød. Ung og rik duft som er pakket med stoff og noe fat. Enormt anslag, stor konsentrasjon og smaksrikdom. Fortsatt veldig saftig i stilen. Antydning til lagrede aromaer (animalsk, tobakk) i finishen. Kan lagres ennå 1-2 år. Meget godt kjøp.

****
Burmester 1989
2314
Robert Prizelius
Mørk rød. Fruktig, ung duft av kirsebær og mørke bær, nøtter, sjokolade og kaffe. Ung, frisk stil, stort bærpreg, fortsatt lukket i smaken. Denne portvinen bør ikke drikkes nå, men gis et opphold i kjelleren på 2-5 år. Meget godt kjøp.

Graham''s Vintage 1980
36818, kun halvflaske
kun Horeca
Stenberg & Blom
Konsentrert duft med masse mørke bær, fjøs, lær. Bløtt og rikt anslag. Balansert smak med fine nyanser (nøtter) i ettersmaken. Flott å drikke nå. Knapt verd prisen.

****-
Rozés 1991
36012
kun horeca
Amka-Norge
Mørk rød. Svært rik og godt sammensatt duft av blåbær, bjørnebær og noe sedertre. Flott anslag, bra fylde med fin bærfruktighet. God lengde. Sitter godt i munnen. Men vil bli enda bedre med noen års lagring (2-3 år). Godt kjøp.

Quinta de la Romaneira 1990
7224
Bestillingsutvalg
Per Bakker Agency
Tett rødfarge. Kraftig men ukomplisert duft av bær og trevirke, tobakk og lær. Saftig anslag. Noe animalske toner i smaken. God konsentrasjon. Vil utvikle seg mer de nærmeste 2-5 årene. Godt kjøp.

***+
Churchill''s 1994
30286
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Tett rødfarge. Intens duft av mørke bær/kirsebær. Saftig anslag, rik og balansert smak, mangler litt trøkk og avslutter overraskende tørt. På plussiden: Gode syrer. En vintage for nybegynneren. Verd prisen.

Flaskefeil:
Romariz Late Bottled Vintage 1990
Churchill''s 1985

Testens luring:
****-
Porto Pocas 30 years old
31112
Bestillingsutvalg
Norex
Ble smakt sammen med colheitaene som den slo ut. Oransjebrun farge. Frisk, søtlig og brandylignende duft med innslag av blomster, nøtter, tobakk og sedertre/tauverk. Ren og bløt i anslaget. Nøtter, sjokolade og appelsin, gode syrer og avdempet sødme.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream
Ukens kake
Clotted cream til scones og afternoon tea

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream

Den tar sine 20 timer, men så er ikke afternoon tea noe man tar lett på. Så det er bare å sette i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv
Dagens rett
Empanadas

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv

Det er mye enklere enn du kanskje har tenkt, også å lage deigen. Om du har dårlig tid, kan du selvsagt bruke ferdig deig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream
Ukens kake
Clotted cream til scones og afternoon tea

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream

Den tar sine 20 timer, men så er ikke afternoon tea noe man tar lett på. Så det er bare å sette i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv
Dagens rett
Empanadas

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv

Det er mye enklere enn du kanskje har tenkt, også å lage deigen. Om du har dårlig tid, kan du selvsagt bruke ferdig deig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet
Guide
Oppskrifter med krabbe

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å servere krabbe på tradisjonelt vis, men prøve gjerne en av disse spennende oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 01.november

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt

Møt legendariske Casa Ferreirinha og få nye favoritter fra Portugals vinregion nummer én. Som abonnent sparer du 245 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her