Drikke
Venezia byr på enda mer vin

Venezia byr på enda mer vin

Stadig flere vinprodusenter lokkes av laguneøyene i det nordlige Adriaterhavet.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2014 - 06:00

Sist ut er velkjente Jean Claude Mas som ifølge Decanter.com har investert i vinmarker på laguneøya Sant’Erasmo, en kort båttur fra Venezia. Mas som har stor suksess med sine viner ikke bare i Norge men også i resten av verden, ble overbevist av landsmannen Michele Thoulouze, som har dyrket vindruer på Sant’Erasmo, av den lokale druesorten orto, siden 2003.

Lang historie

Norgesvennen Jean Claude forteller at det var under prosjekteringen av sitt restaurantprosjekt Cote Mas i Languedoc at han ble satt på ideen om å etablere seg på Sant’Erasmo. Så snart papirene er i orden, er han klar for å plante fiano og malvasia, druetyper som kan tilpasse seg de spesielle forholdene i lagunen.

Les om Mas' satsing i Languedoc

Laguneøyene har svært lang vinhistorie. På 1400-tallet var det druedyrking på samtlige laguneøyer. Også øyene som i dag utgjør byen Venezia. Den gang som nå var verdensbyen storforbruker av edle dråper.

Å dyrke vindruer her er langt mer ressurskrevende enn på innlandet. Det saltholdige jordsmonnet og ikke minst vinden byr på tøffe forhold for drueplantene. Faren for oversvømmelser er overhengende. Når det er sagt er laguneøyene viden kjent for den svært høye kvaliteten på jordbruksvekster. Potensialet er derfor til stede.

Eksklusivt prosjekt

Proseccoprodusenten Bisol har allerede gjort mye ut av sitt «lagunestunt». De har laget vin på laguneøya Mazzorbo, en 15 minutters hurtigbåttur fra Venezia i østlig retning, siden 2009-årgangen. Druene hentes fra deres ene hektar plantet med den sjeldne og svært så lokale hvite druen dorona.

Slik smaker denne eksklusive vinen

Til tross for den høye prisen på vinen, er Venissa-prosjektet først og fremst et uttrykk for en lidenskap for Bisol-sjefen Gianluca Bisol. Her lages imidlertid ikke bare vin, men familien driver også et boutique-hotell og en restaurant med én Michelin-stjerne hvor den unge og driftige kjøkkensjefen Antonia Klugmann og hennes soussjef Arianna Dalla Valeria.

Se hvordan Bisols proseccoer gjør det i testen

Bisol har også plantet vinstokker på naboøya San Lazzaro degli Armeni som fram til nå har vært mest kjent for sitt kloster. Den første røde vinen herfra, Venissa Rosso, er klar for lansering i år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her