Venezia byr på enda mer vin

Venezia byr på enda mer vin

Stadig flere vinprodusenter lokkes av laguneøyene i det nordlige Adriaterhavet.

Sist ut er velkjente Jean Claude Mas som ifølge Decanter.com har investert i vinmarker på laguneøya Sant’Erasmo, en kort båttur fra Venezia. Mas som har stor suksess med sine viner ikke bare i Norge men også i resten av verden, ble overbevist av landsmannen Michele Thoulouze, som har dyrket vindruer på Sant’Erasmo, av den lokale druesorten orto, siden 2003.

Lang historie

Norgesvennen Jean Claude forteller at det var under prosjekteringen av sitt restaurantprosjekt Cote Mas i Languedoc at han ble satt på ideen om å etablere seg på Sant’Erasmo. Så snart papirene er i orden, er han klar for å plante fiano og malvasia, druetyper som kan tilpasse seg de spesielle forholdene i lagunen.

Les om Mas' satsing i Languedoc

Laguneøyene har svært lang vinhistorie. På 1400-tallet var det druedyrking på samtlige laguneøyer. Også øyene som i dag utgjør byen Venezia. Den gang som nå var verdensbyen storforbruker av edle dråper.

Å dyrke vindruer her er langt mer ressurskrevende enn på innlandet. Det saltholdige jordsmonnet og ikke minst vinden byr på tøffe forhold for drueplantene. Faren for oversvømmelser er overhengende. Når det er sagt er laguneøyene viden kjent for den svært høye kvaliteten på jordbruksvekster. Potensialet er derfor til stede.

Eksklusivt prosjekt

Proseccoprodusenten Bisol har allerede gjort mye ut av sitt «lagunestunt». De har laget vin på laguneøya Mazzorbo, en 15 minutters hurtigbåttur fra Venezia i østlig retning, siden 2009-årgangen. Druene hentes fra deres ene hektar plantet med den sjeldne og svært så lokale hvite druen dorona.

Slik smaker denne eksklusive vinen

Til tross for den høye prisen på vinen, er Venissa-prosjektet først og fremst et uttrykk for en lidenskap for Bisol-sjefen Gianluca Bisol. Her lages imidlertid ikke bare vin, men familien driver også et boutique-hotell og en restaurant med én Michelin-stjerne hvor den unge og driftige kjøkkensjefen Antonia Klugmann og hennes soussjef Arianna Dalla Valeria.

Se hvordan Bisols proseccoer gjør det i testen

Bisol har også plantet vinstokker på naboøya San Lazzaro degli Armeni som fram til nå har vært mest kjent for sitt kloster. Den første røde vinen herfra, Venissa Rosso, er klar for lansering i år.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen