Verdifull arv

I familiebedriften Weingut Eugen Müller har ønsket om å levere et ultrarent uttrykk for "der Forster riesling" førsteprioritet. Og det til svært gunstige priser.
Aase E. Jacobsen
21 Juni 2005 - 11:25

Landsbyen Forst tilhører kremen i Pfalz med sine berømte vinmarker Kirchenstück, Ungeheuer, Jesuitengarten, Pechstein og Musenhang som alle hver på sin måte gir ideelle forhold for rieslingdruen. Gitt det noe varmere klimaet enn eksempelvis i Mosel og i Rheingau får riesling ekstra rikdom, og spesielt når druen får vokse i disse skråningene med forvitret sandstein med høyt innhold av kalk og leire samt vulkansk basalt. Denne siste faktoren er viktig siden basalt magasinerer solvarmen og dermed forlenger den delen av døgnet hvor modningen skjer.

De ulike vinmarkenes eksponering og høyde over havet, bratthet og nærhet til skogen på toppen av åsen, for å nevne noen faktorer, er alle med på å gjøre de endelige vinene forskjellige. I tillegg kommer det tyske systemet med klassifisering etter mostvekt. Som noen produsenter med Bürklin-Wolf i spissen har forlatt (se her), men som de fleste andre fortsatt forholder seg til. Med mer eller mindre grad av suksess.

Weingut Eugen Müller hører definitivt til de første. Derfor lager familiebedriften fortsatt kabinett, spätlese og auslese i tre ulike grader av sødme samt beerenauslese, trockenbeerenauslese og eiswein. Og selv om Eugen Müller er tradisjonsbunden (tilbake til 1767), er målet å gi et så ærlig uttrykk for den karakteristiske Forster-rieslingstilen som mulig.

Det ble særlig aktuelt da siste generasjon, Stephan Müller, som etter ønologistudier og traineeopphold hos Schloss Vollrads, slo seg sammen med faren Kurt i 2000. Sammen skal de gjøre maksimalt ut av arven. Og det er ikke småtteri de har å "leke" seg med.

Supre 2004
Samtlige toppvinmarker er representert, og det i anselige mengder. Av Kirchenstücks 4 hektar eier familien én. Denne vinmarken ble i 1828 gitt høyeste poengsum (65) i forbindelse med den kongelig-bayerske vimarksbedømmingen. Siden den gang har Kirchenstück hatt en særposisjon i Pfalz. Parsellens navn forteller alt om beliggenhet, nemlig bak kirken, og dermed nederst i skråningen mot landsbyen Forst. Jordsmonnet er dypt med en del leire og stort innslag av basalt. Resultatet er en svært rik vin med stort potensial.

Foreløpig er ikke vin fra denne vinmarken tilgjengelig i Norge, bortsett fra at den utgjør en liten andel av Riesling Eugen Müller Kabinett trocken 2004 (kroner 99,90), som er en blanding av druer fra Kirchenstück, Ungeheuer, Jesuitengarten og Pechstein.

Og i en super årgang som 2004 er selv standardrieslingen av høy klasse. Ren og fruktig med god rieslingkarakter i retning epler og sitrus og ikke minst fine syrer som gjør den til en allround sjømatvin. Og syrestrukturen er nettopp det som gjør 2004 så velkommen etter den vesentlige tyngre og aromamessig atypiske 2003. Vekstsesongen startet tidlig som følge av en mild vinter. Sommeren forble imidlertid relativt kjølig. Først i september kom varmen og satte fart i modningen. Den fine tørre høsten gjorde at rieslingdruene kunne plukkes helt frem til langt ut i oktober. Bortsett fra de som var reservert for eiswein som ble plukket like før jul.

Svart som bek
Jesuitengarten som i tidligere tider tilhørte en jesuitterorden, er en god nummer to i vinmarksstatus. Den ligger da også vegg-i-vegg med Kirchenstück, i nordlig retning. Jesuitengarten er noe større med 6,82 hektar, som Müller har en tidel av. Den er ikke fullt så bratt som Kirchenstück og har et noe lettere jordsmonn. Stilen blir derfor en tanke slankere enn naboen. Forster Jesuitengarten Riesling Kabinett trocken 2004 (kroner 119,80) byr på både flott frukt og tydelig jordsmonnspreg. I munnen er den svært frisk og fruktig med balanserende mineralfedme. En deilig partner til hvit fisk med fet saus.

Pechstein fortsetter lappeteppet mot nord. Denne 17 hektar store vinmarken har fått navn etter jordsmonnet som rett oversatt betyr bekfarget stein. Og det er fordi det er det mest basaltholdige i hele Forst. Som nevnt gir basalt et ekstra puff i druenes modningsprosess siden solvarmen lagres i jordsmonnet et stykke ut i natten. Effekten på den endelige vinen er større kraft enn i de mer sandholdige jordsmonnene.

Selv på enkleste nivå, som i Forster Pechstein Riesling Kabinett trocken 2004 (kroner 109,60), er dette merkbart. Frukten er noe søtere enn i Jesuitengarten, og den tydelige jordsmonnsfedmen gir en stofflig munnfølelse som friskes godt opp av syrene. En utmerket partner til rikere sjømatretter.

Kabinett-utavene til Eugen Müller representerer meget god vinvaluta, men de gir definitivt lyst på å smake deres spätleser som i trocken-versjon er det optimale for Pfalz. Eksempelvis vil Kirchenstück spätlese trocken koste knappe 150 kroner, og for en vin i verdenstoppen må det kunne betegnes som svært gunstig.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her