Vi foretrekker norsk øl

Det store flertall nordmenn foretrekker norsk øl. Kun én av fem mener utenlandsk øl er bedre enn norsk, viser en undersøkelse MMI har gjort for Bryggeriforeningen.
Redaksjonen
16 September 2005 - 09:31

- Undersøkelsen bekrefter at det ikke er på grunn av smaken at så mange kjøper øl i utlandet. Årsaken er nok heller de høye norske ølavgiftene, sier administrerende direktør Terje Aass i Aass Bryggeri.

I år handler nordmenn øl i utlandet tilsvarende produksjonen til to mellomstore norske bryggerier.

Terje Aass mener norsk bryggeritradisjon har en solid posisjon i folks bevissthet.
- Norsk øl står for kultur, tradisjon og kvalitet. Folk vet at vi bruker rene råvarer i norsk øl, og at vi har gode bryggmestere her i landet.

Jevnt fordelt
De mest patriotiske øldrikkerne finner vi i trøndelagsfylkene og i Møre og Romsdal. Her mener 62 prosent at norsk øl er best. Oslo er fylket med lavest andel norske ølpatrioter, 42 prosent.

Folk over 40 år er mest glad i norsk øl, og det er litt flere menn enn kvinner som velger norsk.

Inntekt spiller ingen stor rolle for folks ølvalg, men høytlønte drikker litt mer utenlandsk øl enn andre. Det samme er tilfelle med universitetsutdannede.

Ny nisje
Harald Berentsen ved det lille bryggeriet Berentsens Brygghus i Egersund sier det er en gryende interesse for spesielle øltyper i Norge, og interessen vil øke i omfang de neste årene.
- Jeg tror vi vil få en hel underskog av ulike typer nisjeøl der bryggeriene eksperimenterer med forskjellige typer humle. Det vil øke mangfoldet av norskprodusert øl, sier Berentsen.

Han sier denne utviklingen har kommet for fullt til USA, og i en rekke land i Europa.
- Danmark får nå også flere små nisjebryggerier som lager særegent øl.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Retromat som er både hot og god
Dagens rett

Retromat som er både hot og god

Når kålruletter gis en asiatisk twist, blir de spesielt gode, som med denne feststemte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her