Vi foretrekker norsk øl

Det store flertall nordmenn foretrekker norsk øl. Kun én av fem mener utenlandsk øl er bedre enn norsk, viser en undersøkelse MMI har gjort for Bryggeriforeningen.
Redaksjonen
16 September 2005 - 09:31

- Undersøkelsen bekrefter at det ikke er på grunn av smaken at så mange kjøper øl i utlandet. Årsaken er nok heller de høye norske ølavgiftene, sier administrerende direktør Terje Aass i Aass Bryggeri.

I år handler nordmenn øl i utlandet tilsvarende produksjonen til to mellomstore norske bryggerier.

Terje Aass mener norsk bryggeritradisjon har en solid posisjon i folks bevissthet.
- Norsk øl står for kultur, tradisjon og kvalitet. Folk vet at vi bruker rene råvarer i norsk øl, og at vi har gode bryggmestere her i landet.

Jevnt fordelt
De mest patriotiske øldrikkerne finner vi i trøndelagsfylkene og i Møre og Romsdal. Her mener 62 prosent at norsk øl er best. Oslo er fylket med lavest andel norske ølpatrioter, 42 prosent.

Folk over 40 år er mest glad i norsk øl, og det er litt flere menn enn kvinner som velger norsk.

Inntekt spiller ingen stor rolle for folks ølvalg, men høytlønte drikker litt mer utenlandsk øl enn andre. Det samme er tilfelle med universitetsutdannede.

Ny nisje
Harald Berentsen ved det lille bryggeriet Berentsens Brygghus i Egersund sier det er en gryende interesse for spesielle øltyper i Norge, og interessen vil øke i omfang de neste årene.
- Jeg tror vi vil få en hel underskog av ulike typer nisjeøl der bryggeriene eksperimenterer med forskjellige typer humle. Det vil øke mangfoldet av norskprodusert øl, sier Berentsen.

Han sier denne utviklingen har kommet for fullt til USA, og i en rekke land i Europa.
- Danmark får nå også flere små nisjebryggerier som lager særegent øl.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her