Vi kjøper stadig mer vin

Vinmonopolets salg av vin i mai i år økte med drøye 185.000 liter, eller 5,6 prosent, sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Det er særlig salget av fransk rødvin som bidrar til økningen.
Redaksjonen
27 Juni 2001 - 10:25

På den hvite siden er det bare italiensk som viser økning, og det skyldes nærmest ene og alene lanseringen av den hvite Cappella.

Det er verdt å merke seg at italiensk rødvin har passert chilensk rødvin. Sistnevnte som var markedsledende i perioden 1997-1999 er de senere år blitt sterkt utfordret av relativt rimelige, fruktige og ukompliserte franske og italienske viner med betydelig markedspotensial, sier Vinmonopolet i en pressemelding.

Også spansk og sørafrikansk rødvin har for tiden et godt grep på oss nordmenn.

Salget av rødvin fortsetter å øke. I mai i år ble det solgt nesten 200.000 liter (9,3 prosent) mer enn i fjorårets mai måned. Derimot er det en nedgang eller stagnasjon for hvitvin med drøye 14.000 liter - 1,5 prosent for alle land med unntak av Italia. Salget av italiensk hvitvin i mai i år er det dobbelte av hva det var i mai i fjor. Årsaken er å finne i lanseringen av hvit Cappella som tegner til å bli en suksess innen sin kategori, om enn ikke i samme grad som den røde.

Vinmonopolets salg av svakvin, mai 2001

Angitt i 1000 liter

Mai

Endring

2000

2001

Liter

Prosent

Rødvin

2 109,0

2 305,0

196,0

9,3 %

- Frankrike

473,6

613,0

139,4

29,4 %

- Italia

436,0

467,4

31,5

7,2 %

- Chile

469,9

452,3

-17,6

-3,7 %

- Spania

320,5

351,8

31,3

9,8 %

- Australia

127,6

125,4

-2,2

-1,7 %

- Sør-Afrika

42,7

67,1

24,5

57,3 %

- Portugal

66,6

65,3

-1,3

-2,0 %

- USA

38,3

43,6

5,4

14,1 %

- Bulgaria

48,5

29,8

-18,8

-38,7 %

- Argentina

12,5

17,0

4,5

36,2 %

- Andre land

72,8

72,3

-0,6

-0,8 %

Hvitvin

974,9

960,7

-14,3

-1,5 %

- Tyskland

356,4

333,2

-23,2

-6,5 %

- Frankrike

299,7

301,9

2,2

0,7 %

- Italia

42,7

85,6

42,9

100,4 %

- Australia

59,5

54,8

-4,7

-7,9 %

- Spania

51,9

49,6

-2,3

-4,5 %

- Ungarn

40,6

44,1

3,5

8,5 %

- Chile

38,3

30,3

-8,0

-20,9 %

- Sør-Afrika

11,6

10,7

-1,0

-8,4 %

-USA

14,8

10,3

-4,5

-30,5 %

- Portugal

12,0

10,2

-1,8

-15,0 %

- Andre land

47,3

30,0

-17,3

-36,6 %

Musserende Vin

95,6

97,7

2,1

2,2 %

Fruktvin

90,7

92,9

2,2

2,4 %

Aromatisert

27,0

24,3

-2,7

-10,0 %

Rosévin

19,9

23,1

3,2

16,2 %

Muss. fruktvin

1,6

1,6

-0,1

-3,4 %

Øvrig Svakvin

0,7

0,6

-0,1

-9,9 %

Totalt

3 319,5

3 505,9

186,4

5,6 %

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Hermetikken Årets restaurant i Norden for 2024

Stavangerrestauranten slo dermed ut sterke finalister fra hele Norden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her