Vi kjøper stadig mer vin

Vinmonopolets salg av vin i mai i år økte med drøye 185.000 liter, eller 5,6 prosent, sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Det er særlig salget av fransk rødvin som bidrar til økningen.
Redaksjonen
27 Juni 2001 - 10:25

På den hvite siden er det bare italiensk som viser økning, og det skyldes nærmest ene og alene lanseringen av den hvite Cappella.

Det er verdt å merke seg at italiensk rødvin har passert chilensk rødvin. Sistnevnte som var markedsledende i perioden 1997-1999 er de senere år blitt sterkt utfordret av relativt rimelige, fruktige og ukompliserte franske og italienske viner med betydelig markedspotensial, sier Vinmonopolet i en pressemelding.

Også spansk og sørafrikansk rødvin har for tiden et godt grep på oss nordmenn.

Salget av rødvin fortsetter å øke. I mai i år ble det solgt nesten 200.000 liter (9,3 prosent) mer enn i fjorårets mai måned. Derimot er det en nedgang eller stagnasjon for hvitvin med drøye 14.000 liter - 1,5 prosent for alle land med unntak av Italia. Salget av italiensk hvitvin i mai i år er det dobbelte av hva det var i mai i fjor. Årsaken er å finne i lanseringen av hvit Cappella som tegner til å bli en suksess innen sin kategori, om enn ikke i samme grad som den røde.

Vinmonopolets salg av svakvin, mai 2001

Angitt i 1000 liter

Mai

Endring

2000

2001

Liter

Prosent

Rødvin

2 109,0

2 305,0

196,0

9,3 %

- Frankrike

473,6

613,0

139,4

29,4 %

- Italia

436,0

467,4

31,5

7,2 %

- Chile

469,9

452,3

-17,6

-3,7 %

- Spania

320,5

351,8

31,3

9,8 %

- Australia

127,6

125,4

-2,2

-1,7 %

- Sør-Afrika

42,7

67,1

24,5

57,3 %

- Portugal

66,6

65,3

-1,3

-2,0 %

- USA

38,3

43,6

5,4

14,1 %

- Bulgaria

48,5

29,8

-18,8

-38,7 %

- Argentina

12,5

17,0

4,5

36,2 %

- Andre land

72,8

72,3

-0,6

-0,8 %

Hvitvin

974,9

960,7

-14,3

-1,5 %

- Tyskland

356,4

333,2

-23,2

-6,5 %

- Frankrike

299,7

301,9

2,2

0,7 %

- Italia

42,7

85,6

42,9

100,4 %

- Australia

59,5

54,8

-4,7

-7,9 %

- Spania

51,9

49,6

-2,3

-4,5 %

- Ungarn

40,6

44,1

3,5

8,5 %

- Chile

38,3

30,3

-8,0

-20,9 %

- Sør-Afrika

11,6

10,7

-1,0

-8,4 %

-USA

14,8

10,3

-4,5

-30,5 %

- Portugal

12,0

10,2

-1,8

-15,0 %

- Andre land

47,3

30,0

-17,3

-36,6 %

Musserende Vin

95,6

97,7

2,1

2,2 %

Fruktvin

90,7

92,9

2,2

2,4 %

Aromatisert

27,0

24,3

-2,7

-10,0 %

Rosévin

19,9

23,1

3,2

16,2 %

Muss. fruktvin

1,6

1,6

-0,1

-3,4 %

Øvrig Svakvin

0,7

0,6

-0,1

-9,9 %

Totalt

3 319,5

3 505,9

186,4

5,6 %

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er makrellen perfekt for helgrilling
Dagens rett
Grillet makrell med foliebakte poteter appelsin- og vannmelonsalat

Nå er makrellen perfekt for helgrilling

I denne oppskriften har den fått en lett eksotisk krydring samt syrlig og fruktig tilbehør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester
Ukens drink

Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester

Jørgen Dons er en av Norges mest fremtredende bartendere gjennom mange år og definitivt en av de mest joviale. At han også behersker det å lage den viktigste drinkingrediensen får du en smakebit på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Brennevinsnyheter i mai: Akevitt slik du ikke har smakt den før og noen heftige mezcaler
+
Tester

Brennevinsnyheter i mai: Akevitt slik du ikke har smakt den før og noen heftige mezcaler

Akevitt i verdensklasse er kanskje noe du har hørt før, men nyhetene i mai skiller seg absolutt ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Carpaccio er perfekt sommermat, spesielt med denne vrien
Dagens rett

Carpaccio er perfekt sommermat, spesielt med denne vrien

Tunfisk kan på samme måte som hval kalles havets kjøtt. Og er derfor perfekt som carpaccio.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er makrellen perfekt for helgrilling
Dagens rett
Grillet makrell med foliebakte poteter appelsin- og vannmelonsalat

Nå er makrellen perfekt for helgrilling

I denne oppskriften har den fått en lett eksotisk krydring samt syrlig og fruktig tilbehør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester
Ukens drink

Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester

Jørgen Dons er en av Norges mest fremtredende bartendere gjennom mange år og definitivt en av de mest joviale. At han også behersker det å lage den viktigste drinkingrediensen får du en smakebit på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt du kan lage med rabarbra
Guide
Oppskrifter rabarbra

Se alt du kan lage med rabarbra

Rabarbra duger til mer enn å dyppes i sukker. Her får du mange gode oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Så raskt lager du et lite festmåltid med helnorsk smak
Dagens rett

Så raskt lager du et lite festmåltid med helnorsk smak

Saftig kylling, ramsløk, tykkmelk og pepperrot er både genialt sammen og lett å lage.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor
Dagens rett
Bluecheeseburger med coleslaw-tomatsalsa

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor

Saftig burgerkjøtt og smakskraftig ost er som hånd i hanske. Og nesten vanedannende godt. Prøv denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Brennevinsnyheter i mai: Akevitt slik du ikke har smakt den før og noen heftige mezcaler
+
Tester

Brennevinsnyheter i mai: Akevitt slik du ikke har smakt den før og noen heftige mezcaler

Akevitt i verdensklasse er kanskje noe du har hørt før, men nyhetene i mai skiller seg absolutt ut.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her