Vi kjøper stadig mer vin

Vinmonopolets salg av vin i mai i år økte med drøye 185.000 liter, eller 5,6 prosent, sammenlignet med tilsvarende måned i fjor. Det er særlig salget av fransk rødvin som bidrar til økningen.
Redaksjonen
27 Juni 2001 - 09:25

På den hvite siden er det bare italiensk som viser økning, og det skyldes nærmest ene og alene lanseringen av den hvite Cappella.

Det er verdt å merke seg at italiensk rødvin har passert chilensk rødvin. Sistnevnte som var markedsledende i perioden 1997-1999 er de senere år blitt sterkt utfordret av relativt rimelige, fruktige og ukompliserte franske og italienske viner med betydelig markedspotensial, sier Vinmonopolet i en pressemelding.

Også spansk og sørafrikansk rødvin har for tiden et godt grep på oss nordmenn.

Salget av rødvin fortsetter å øke. I mai i år ble det solgt nesten 200.000 liter (9,3 prosent) mer enn i fjorårets mai måned. Derimot er det en nedgang eller stagnasjon for hvitvin med drøye 14.000 liter - 1,5 prosent for alle land med unntak av Italia. Salget av italiensk hvitvin i mai i år er det dobbelte av hva det var i mai i fjor. Årsaken er å finne i lanseringen av hvit Cappella som tegner til å bli en suksess innen sin kategori, om enn ikke i samme grad som den røde.

Vinmonopolets salg av svakvin, mai 2001

Angitt i 1000 liter

Mai

Endring

2000

2001

Liter

Prosent

Rødvin

2 109,0

2 305,0

196,0

9,3 %

- Frankrike

473,6

613,0

139,4

29,4 %

- Italia

436,0

467,4

31,5

7,2 %

- Chile

469,9

452,3

-17,6

-3,7 %

- Spania

320,5

351,8

31,3

9,8 %

- Australia

127,6

125,4

-2,2

-1,7 %

- Sør-Afrika

42,7

67,1

24,5

57,3 %

- Portugal

66,6

65,3

-1,3

-2,0 %

- USA

38,3

43,6

5,4

14,1 %

- Bulgaria

48,5

29,8

-18,8

-38,7 %

- Argentina

12,5

17,0

4,5

36,2 %

- Andre land

72,8

72,3

-0,6

-0,8 %

Hvitvin

974,9

960,7

-14,3

-1,5 %

- Tyskland

356,4

333,2

-23,2

-6,5 %

- Frankrike

299,7

301,9

2,2

0,7 %

- Italia

42,7

85,6

42,9

100,4 %

- Australia

59,5

54,8

-4,7

-7,9 %

- Spania

51,9

49,6

-2,3

-4,5 %

- Ungarn

40,6

44,1

3,5

8,5 %

- Chile

38,3

30,3

-8,0

-20,9 %

- Sør-Afrika

11,6

10,7

-1,0

-8,4 %

-USA

14,8

10,3

-4,5

-30,5 %

- Portugal

12,0

10,2

-1,8

-15,0 %

- Andre land

47,3

30,0

-17,3

-36,6 %

Musserende Vin

95,6

97,7

2,1

2,2 %

Fruktvin

90,7

92,9

2,2

2,4 %

Aromatisert

27,0

24,3

-2,7

-10,0 %

Rosévin

19,9

23,1

3,2

16,2 %

Muss. fruktvin

1,6

1,6

-0,1

-3,4 %

Øvrig Svakvin

0,7

0,6

-0,1

-9,9 %

Totalt

3 319,5

3 505,9

186,4

5,6 %

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her