Vi kjøpte verdens dyreste kaffe

Du som opptatt av god kaffe har noe meget godt i vente. En norsk kaffeimportør har kjøpt verdens beste kaffe til landet til internasjonal rekordpris. Det begynner å nærme seg prisnivået på svært fornemme Grand Cru viner.
Redaksjonen
08 Juni 2001 - 00:59

Mens prisen på industrikaffe lenge har befunnet seg på et bunnnivå, har prisene på gourmetkaffe gått motsatt vei. I praksis vil det si at mens verdensmarkedets priser ligger på ca. 15-20 kroner pr. kilo for råkaffe til industrien, ble det i går oppnådd en topp pris på over 200 kroner pr. kilo for vinnerkaffen i Guatemalas "Cup of Excellence" konkurranse. Ferdig brent, malt og tilberedt vil denne kaffen derfor begynne å nærme seg prisnivået på svært fornemme Grand Cru viner. Dette er en klar rekordpris på auksjoner for Gourmetkaffe.

15 av Guatemalas absolutt beste kaffepartier (Guatemala er i verdenseliten) ble i går auksjonert bort over internett. Etter at en jury på 20 internasjonale profesjonelle kaffesmakere i begynnelsen av mai brukte fire dager på utvelgelsen, har prøver vært ute til testing hos verdens ledende importører av gourmetkaffe.

Resultatet av auksjonen ble at vinnerkaffen fra Fabio Solis Sanabrias farm, Las Nubes havnet hos Solberg & Hansen AS i Oslo. Samme firma kjøpte også kaffepartiet fra La Perla som fikk auksjonens nest høyeste pris. De øvrige partiene havnet i all hovedsak hos gourmetkaffeimportører i Japan, mens resten gikk til USA, England, Spania og Singapore.
 
I likhet med vin betyr den botaniske art svært mye for sluttresultatet og i dette tilfelle var det artene Catuai og Caturra som gikk av med seieren. Vinnerkaffen beskrives som sødmefylt, velbalansert og med stor fylde i kropp og ettersmak. Toner av mandel og mørk sjokolade gjør kaffen fra Las Nubes til en stor smaksopplevelse.

Partiene på henholdsvis 30 og 18 sekker ventes til Norge og Solberg & Hansen AS i løpet av høsten og vil bli å finne som nybrent ferskvare i ledende spesialforretninger og kaffebarer.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her