Vi kjøpte verdens dyreste kaffe

Du som opptatt av god kaffe har noe meget godt i vente. En norsk kaffeimportør har kjøpt verdens beste kaffe til landet til internasjonal rekordpris. Det begynner å nærme seg prisnivået på svært fornemme Grand Cru viner.
Redaksjonen
08 Juni 2001 - 01:59

Mens prisen på industrikaffe lenge har befunnet seg på et bunnnivå, har prisene på gourmetkaffe gått motsatt vei. I praksis vil det si at mens verdensmarkedets priser ligger på ca. 15-20 kroner pr. kilo for råkaffe til industrien, ble det i går oppnådd en topp pris på over 200 kroner pr. kilo for vinnerkaffen i Guatemalas "Cup of Excellence" konkurranse. Ferdig brent, malt og tilberedt vil denne kaffen derfor begynne å nærme seg prisnivået på svært fornemme Grand Cru viner. Dette er en klar rekordpris på auksjoner for Gourmetkaffe.

15 av Guatemalas absolutt beste kaffepartier (Guatemala er i verdenseliten) ble i går auksjonert bort over internett. Etter at en jury på 20 internasjonale profesjonelle kaffesmakere i begynnelsen av mai brukte fire dager på utvelgelsen, har prøver vært ute til testing hos verdens ledende importører av gourmetkaffe.

Resultatet av auksjonen ble at vinnerkaffen fra Fabio Solis Sanabrias farm, Las Nubes havnet hos Solberg & Hansen AS i Oslo. Samme firma kjøpte også kaffepartiet fra La Perla som fikk auksjonens nest høyeste pris. De øvrige partiene havnet i all hovedsak hos gourmetkaffeimportører i Japan, mens resten gikk til USA, England, Spania og Singapore.
 
I likhet med vin betyr den botaniske art svært mye for sluttresultatet og i dette tilfelle var det artene Catuai og Caturra som gikk av med seieren. Vinnerkaffen beskrives som sødmefylt, velbalansert og med stor fylde i kropp og ettersmak. Toner av mandel og mørk sjokolade gjør kaffen fra Las Nubes til en stor smaksopplevelse.

Partiene på henholdsvis 30 og 18 sekker ventes til Norge og Solberg & Hansen AS i løpet av høsten og vil bli å finne som nybrent ferskvare i ledende spesialforretninger og kaffebarer.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi
Dagens rett

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi

Overrask med en smakfull kyllingrett med sitron- og basilikumcouscous til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her