Det er i dag 200 kommuner uten pol i Norge, og av dem ønsker 110 å få utsalg. Torsdag møttes styret i Vinmonopolet for å avgjøre hvilke nye pol som skal åpnes i 2014. Forutsatt at de finner egnede lokaler i den enkelte kommune, blir det nye pol på tolv nye steder, fordelt på åtte fylker.
De minste nyetableringene blir i Radøy, Froland og Søndre Land, kommuner med 5.000 - 6.000 innbyggere. Noe særlig mindre kan ikke et utsalgssted være, om det skal gå i null. Selv den minste butikkstørrelsen polet har i dag, er for stor for 95 av stedene som ønsker å ha utsalg.
Løsningen er blitt et vinminipol, en halvering av dagens minste utsalg.
- På papiret vil et pol på 40-50 kvadratmeter, med 200 produkter og minst 12 timers åpningstid i uka kunne gå i null med et salg på rundt 20.000 liter i året, sier administrerende direktør Kai G. Henriksen i Vinmonopolet til NTB.
- Vi er helt i sluttspurten i utredningen nå, og styret vårt vil trolig i slutten av desember vedta et par kommuner for prøvedrift av slike små pol. Vi ser for oss fire timers åpningstid torsdag, fredag og lørdag.
- Både stat og kommuner ønsker flere polutsalg. Hvis denne nye størrelsen fungerer, ser vi for oss at vi faktisk kan åpne mange polutsalg av denne typen i årene som kommer, sier polsjefen.
2013 blir det første året siden 2000 med nedgang i omsetningen for Vinmonopolet.
Vinmonopolets hovedkonkurrenter er grensehandel, taxfreesalg og utelivsbransjen. Fra sommeren 2010 har reiseaktiviteten tatt seg opp. Kombinert med liberale regler for taxfree salg, som nye kvoteordninger og innreisesalg, har det ført til en salgsøkning på flyplassene med 16-17 prosent. Grensehandelen er stabil, men Systembolaget planlegger flere butikker langs grensen, skriver NTB.