Vil vurdere «sladding» av Vinmonopolet

Vil vurdere «sladding» av Vinmonopolet

Vinmonopolet og bryggerienes nettsider bør ha like vilkår, mener lederen i Stortingets næringskomité. Han vil også vurdere endringer i medienes adgang til redaksjonell omtale av vin og øl.
20 Februar 2012 - 13:49

Direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) gikk i forrige uke hardt ut mot det han kaller pornosladding av bryggerienes nettsider. Bakgrunnen var Markedsrådet støtte til Helsedirektoratets vedtak i striden rundt Aass bryggerier og bryggeriforeningens nettside, drikkeglede.no.

Nome sier til VG Nett at det er urimelig at forbrukere kan lese om sterkøl på Vinmonopolets nettsider, mens omtale om svakøl og pils er forbudt.

LES OGSÅ: Nytt nei til ølbilder

Markedsrådets kjennelse fører til at både Bryggeriforeningen og norske bryggerier ikke kan vise fram bilder eller omtale egne produkter på egne nettsider.

- Ser noen urimelige bestemmelser

Leder Terje Lien Aasland (Ap) i Stortingets næringskomité sier til VG Nett at ha ser at noen bestemmelser kan virke urimelige.

- Spørsmålet er om det skal åpnes opp for Bryggeriforeningen eller om Vinmonopolet skal få det vanskeligere. Her er det nok det siste som er mest aktuelt, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ: Får forbud mot ølnyheter

Lien Aasland mener det uansett er viktigst å beskytte befolkningen mot å bli eksponert for alkoholreklame. Han er opptatt av at det ikke skal være mulig å «tilsnike seg reklame», og at nåværende praksis kommer foran norsk konkurranseevne og arbeidsplasser.

Vil også vurdere redaksjonell omtale

Lien Aasland tar også til orde for å vurdere om redaksjonell omtale av alkoholholdige drikkevarer skal skjerpes inn. Per i dag har mediene lov til å publisere tester og skrive omtaler av blant annet vin og øl, men bryggeriene har ikke lov til å legge ut lenker til disse artiklene på sine nettsider.

Møter motbør i Frp og Venstre

Terje Lien Aasland møter kraftig motstand fra kollega Harald T. Nesvik (Frp) i næringskomiteen.

- Norske bryggerier taper i kampen med de utenlandske når de ikke engang får fortelle om produktene sine. Dette skyver norske arbeidsplasser ut av landet, sier Nesvik til VG Nett.

Han mener det nåværende regelverket er utdatert i forhold til dagens mediebilde.

- Vi må se dette i sammenheng med resten av verden. Loven tar ikke inn over seg den virkeligheten vi lever i i dag.

Venstre foreslo i april i fjor å la produsentene omtale øl på egne nettsider. Partileder Trine Skei Grande sier til VG Nett at det er forskjell på å fremme drikking av alkohol og å fremme drikkekultur og kunnskap.

Hun understreker at Venstre er tilhengere av en restriktiv alkoholpolitikk og et forbud mot alkoholreklame, men mener produsentenes nettsider ikke bør være underlagt forbudet.

LES OGSÅ: Politikere trosser ølforbud

- Vi reklamerer gjerne for utenlandsk bulk, men ikke for norsk gourmet. Det blir for dumt, sier Skei Grande.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her