Vin 55 prosent billigere i Sverige enn i Norge

Så er det endelig klart - én liter vin blir over seks svenske kroner billigere i Sverige fra 1. desember. Den svenske regjeringen har lagt fram neste års statsbudsjett for Riksdagen, og vil få flertall for forslaget. Dermed øker avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige ytterligere og Systembolaget kan om to måneder tilby norske grensehandlere vin til under 30 kroner flasken.

Det frykter formann Ivar Amundsen i Vin - og Brennevinsimportørenes Forening (VBF), som spår enda større vekst i grensehandelen med alkohol hvis ikke politikerne nå reduserer de norske avgiftene betydelig. 

- Siden Systembolaget innførte lørdagsåpent har den norske grensehandelen med vin og brennevin hver måned ligget 50 prosent over fjorårstallene. Mens dette tidligere var et brennevinsproblem, er det nå sterk vekst i grensehandelen med vin, og med svenskenes nye priskutt vil folk spare nærmere 35 kroner på en flaske. Det innebærer at de vanligste vinene i Sverige vil koste under halvparten av det nordmenn må betale på Vinmonopolet, sier en bekymret Ivar Amundsen, formann i VBF.

Veiskille i 2004
VBF forventer at avgiftsforskjellene mot Sverige og Danmark bare blir større i årene som kommer, og forventer en langsiktig alkoholpolitikk fra den nye regjeringen.

- Nå som valgkampen er tilbakelagt forventer vi at løftene holdes. Når svenskene reduserer avgiftene på vin med hele 19 prosent må også den norske vinavgiften ned hvis man virkelig ønsker å gjøre noe med den stadig økende grensehandelen og smuglingen, påpeker Amundsen.

Det er omveltningene i nordisk alkoholpolitikk som får VBF til å frykte flere svenske avgiftsreduksjoner i 2002 og 2003. Allerede fra nyttår kan hver svenske ta med seg hele 2 liter sprit og 32 liter vin ved innreise fra et annet EU land. Om to år trer EUs turistkvoter i kraft, og denne kvoten økes til 10 liter sprit og 110 liter vin.

- Innføringen av EUs tollkvoter blir et veiskille for nordisk alkoholpolitikk. Svenskene vil bli nødt til å redusere avgiftene sine ytterligere. Det haster derfor for Norge å begynne omleggingen av alkoholpolitikken slik at vi kan bringe avgiftene i bedre samsvar med Sverige. Avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige må som et minimum halveres i neste årets statsbudsjett, dersom vi i fremtiden ønsker at folk skal handle på Vinmonpolet, mener Amundsen. 

Store prisforskjeller
Den svenske avgiftsreduksjonen innebærer at man fra 1. desember kan kjøpe rekordbillig vin på Systembolaget. Inkludert fradrag av moms på avgiften, utgjør prisnedsettelsen 6,25 pr. liter eller 4,70 svenske kroner per flaske. Med den svenske avgiftsreduksjonen vil en flaske vanlig vin bli nærmere 35 kroner billigere i Sverige enn i Norge.                    
De nye prisforskjellene mellom Norge og Sverige illustreres med følgende eksempler:

Saint Clement rødvin, Bag in Box 3 liter
Systembolaget: Nåpris NOK 156,59 (SEK 189,00)
Forventet nypris: NOK 140,85 (SEK 170,00)
Vinmonopolet:  Nåpris NOK 279,00
Prisforskjell i dag: NOK 122,41
Ny prisforskjell: NOK 138,15
prosent billigere i Sverige: 49,5 prosent

Liebfraumilch hvitvin, flaske 0,75 l
Systembolaget: Nåpris: NOK 32,31 (SEK 39,00)
Forventet nypris: NOK 28,42 (SEK 34,30)
Vinmonopolet: Nåpris NOK 63,60
Prisforskjell i dag: NOK 31,29
Ny prisforskjell: NOK 35,18
prosent billigere i Sverige: 55,3 prosent

Kurs pr. 03.10. 100 SEK = 82,85 NOK

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen