Vin for venner

Stadig nye italienske rødviner med masse smak for en liten penge entrer norske polhyller. Til glede for deg som setter pris på et godt glass vin til maten uten at du behøver å bekymre deg for budsjettet selv om det skulle bli flere gjester enn du hadde te
Aase E. Jacobsen
09 Mars 2000 - 11:22

Farnese Montepulciano d''Abruzzo 1998 (varenr. 32891, bestillingsutvalg) koster nemlig bare kroner 83,80 men er stappfull av smak. Ut av glasset stiger gode aromaer som krydder, kaffe kombinert med bondegårdsrelaterte dufter. Smaken er saftig og bløt med fine syrer. Og den er helt fri for søtlige fataromaer eller andre typiske standardiserte vinkarakteristikker. Rett og slett en svært så velsmakende vin som vi er helt sikker på at så vel du som dine venner vil sette pris på. For denne vinen krever ikke mye av maten, på samme måte som annen rimelig italiensk vin. Nei, det holder med litt pasta med god tomatsaus, en hjemmelaget pizza, noen gode oster eller litt spekemat. Eller en krydret gryterett for den saks skyld.

Vinen kommer fra fylket Abruzzo som ligger rett øst for Roma i retning Adriaterhavet. Her er druen montepulciano konge. Her gir den gode viner stort sett i alle prisklasser, rustikke men vellagete, i hvert fall når vi snakker om kvalitetsprodusenter. Som Farnese Vini, en sammenslutning av vinbønder tilhørende området rundt byen Ortona. Her er klimaet ideelt for vinproduksjon siden området har fjellmassivet Maiella på opptil 3.000 meters høyde i ryggen og kun 30 kilometer til Adriaterhavet. Forfriskende vinder sørger for at druene ikke koker i den verste sommervarmen samtidig som det er sol nok til at druene modner godt. Vinbøndene tilhørende Farnese (80 hektar til sammen) har gjennomført moderniseringer i vinmarkene i form av reduserte avlinger og bruk av så lite kjemikalier som mulig. Farnese Vini har en egen økolog i rekkene som kontrollerer arbeidet i vinmarkene nøye. Druene plukkes dessuten for hånd.

Farnese har en usedvanlig god storebror, Castello Vecchio Montepulciano d''Abruzzo 1998 (varenr. 32419, bestillingsutvalg) som vi bare må nevne. Den er svart som natten, er meget stoffrik med flotte krydderaromaer selv om den er i yngste laget. Den har dessuten vært innom franske eik og trenger litt tid på å svelge den behandlingen. Men det er en dyrisk bra vin til kroner 111! Kjøp en kasse og legg til side.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Telenor Link til byr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her