Vin i 100

Selv om du ikke er så opptatt av å markere frigjøringen fra svenskene, kan du ha stor glede av denne hundreårsvinen som selvsagt er priset til en hundrelapp.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Å kjøpe opp en vinprodusents totale produksjon av en årgang er svært uvanlig. Men det ble utfallet av en norsk vinimportørs jakt etter en vin som kunne fortjene den fornemme betegnelsen Unionsoppløsningsvinen 2005. En jakt som innebar å vurdere i alt 65 franske viner. For å få til en god pris måtte importøren gå med på et stort volum. Derfor finnes Unionsoppløsningen 100 År Ch. Vessières 2003 (47709) i hele 50.400 nummererte eksemplarer samtidig som importøren ha opsjon på resten av det årets produksjon som var 100.000 flasker. Det var det vingårdens eier som bare lager én enkelt vin klarte å hente ut av sine 31 hektar i et av historiens tørreste vinår. Mot normalt 250.000!

Resultatet er en stoffrik men samtidig rund og saftig vin med tydelig karakter fra vekststedet. Det betyr uttalt jordsmonnspreg som kan påminne om fat, men denne vinen har kun sett innsiden av ståltanker. Så Ch. Vessière 2003 er dermed et veldig godt uttrykk for hvordan syrah- og grenachedruene i den sørligste delen av Rhône-deltaet smaker. Det er nesten så du fornemmer de samme duftene du kan kjenne en glovarm sensommers ettermiddag i vinmarkene: Varme mørke bær, krydder, mokka, mørk sjokolade og en aldri så liten touch av naturgjødsel.

En vin som gir mye for pengene og som vil bli godt mottatt rundt matbordet. For selv om den godt kan nytes alene i den velkjente sofaposituren, er det som matvin at den gjør deg best. Og selv om den er prydet med et bilde av kong Haakon fra 1905 med norsk flagg og det hele, fungerer den svært godt også i mindre nasjonalistiske settinger. En svært anvendelig matvin til det meste innen rødt kjøtt, fra enkle gryter til med forseggjorte retter med vilt.

Siden vinen du kjøper nå har noen måneder bak seg siden den er tappet, har den fått nok tid på seg til å "roe seg ned". Men uansett vil du merke at den utvikler seg i glasset, at den åpner seg og gir mer av de gode mørke aromaene. Noe som er typisk for en vin som har mer på lager. Med en enkel vin med liten konsentrasjon er det motsatt - jo lenger tid i glasset, jo mindre interessante aromaer. Selv om Ch. Vessière 2003 er veldig god nå og gjennom hele jubileumsåret, vil den utvikle seg videre i tre år til. Og når det er tomt for denne årgangen, står 2004 for tur. Også den forventes å bli vellykket for denne delen av Frankrike men mer i en klassisk retning som betyr noe høyere syre siden temperaturene var mer moderate.

Historisk har det ikke vært veldig store forskjeller på årgangene i Sør-Frankrike, for sol og varme er det mer enn nok av, men 2002 var som kjent katastrofal på grunn av regnet og 2003 altså det motsatte. Costières-de-Nîmes som er appellasjonen Ch. Vessière tilhører, er tilgodesett med et spesielt jordsmonn og det er de såkalte rullesteinene som har gjort Châteauneuf-du-Pape så kjent. Fordelen med disse steinene er at de magasinerer varmen fra sola og fordeler den utover natten som alltid er kjøligere. Dermed sikres druene en høy grad av modning.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen