Vin som vokser

Denne uken har vi valgt en italiensk representant for de klassiske vinene. Viner som ikke går inn i historien på grunn av stor sjarmdose men på grunn av sine egenskaper på matbordet. Ikke for det, ukens vin er også deilig å drikke utenom de store måltidene, kanskje bare til litt kveldskos, for den som har lært å sette pris på det opprinnelige.

Nå kan du få Ukens vin som e-post . Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Fenocchio Barbera d'Alba Superiore 2012 (7599) fra Az. Agr. Giacomo Fenocchio er ikke mindre enn en superklassisk barberavin fra en ultratradisjonell produsent. Duften er elegant parfymert med toner av syltete og friske kirsebær, mørke bær, krydder, snev av jordsmonn og lagret fatpreg. Smaken følger opp med flott kirsebærsaftighet og tilsvarende syrer samt fine tanniner, avslutningen er ikke mindre god med et deilig preg av friske bær. En super matvin som vokser med maten og gjennom måltidet.

Populære barbera
Når det er slutt og flasken er tom, blir du litt trist siden det hele var så harmonisk. Selv om denne barberaen er best sammen med kjøttretter, og aller helst lam eller kalv, fungerer den utmerket også til myke oster eller kveldskos med spekemat eller "småvarmt".  En meget god barbera fra en meget god årgang hvilket borger for et liv på minst fire år. Dessuten er prisen svært gunstig.

Barbera har opplevd en renessanse de siste ti årene og har gått fra å være en uinteressant hverdagsvin for lokalmarkedet til å bli en stjerne på høyde med nebbiolo som jo er regionen Piemontes mest berømte drue og råvare for barolo og barbaresco.

Barbera er mer varmekjær enn nebbiolo og derfor plantes denne druen i delen av vinmarkene som er mindre optimale for nebbiolo somjo er mest verdifull. Den nye barberastilen som har sjarmert vinelskere verden rundt og som oppnår til dels meget høye priser, ikke langt unna sine storebrødre, henter druematerialet fra de beste vinmarkene. Og innebærer høykonsentrerte fruktdrevne viner modnet i ny fransk eik.

Tviholder på tradisjonen
Fenocchio derimot tviholder på tradisjonene som betyr gjæring uten bruk av temperaturkontroll og modning i store velbrukte fat av slovensk eik. Alberto som er dagens generasjon har arvet denne sta holdningen til nye ideer fra sin far som igjen fikk den fra sin far og den før der igjen som var grunnleggeren av denne fortsatt lille familiebedriften.

Barbera-druene hentes fra blant annet Fenocchios parseller i Bussia Sottana og Cannubi Boschis som er to av de aller beste vinmarkene for nebbiolo (og barolo) med sorito della sera-orientering hvilket betyr at den nyter godt av kveldssolen, noe barbera også liker godt. Jordsmonnet er leirholdig hvilket gjør at vinen bruker lenger tid på å blomstre.

Fenocchios barbera har derfor mer å by på for under den umiddelbare pubertetssjarmen ligger spennende aromaer og lurer, og at den vil holde i flere år til er den flotte syrestrukturen et bevis på. Men uansett om den kommer fra en moderne eller tradisjonell produsent er barbera ment å nytes i løpet av de første årene etter lansering, mens vi venter på at barolo'ene og barbaresco'ene skal bli drikkeklare.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
NB!
Dersom du har mottatt Ukens vin som e-post er du allerede registrert .
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen